SPOMENICA MITROVAČКIH ŽRTAVA DRUGOG SVETSКOG RATA

Gradske vesti

U sklopu obeležavanja osam decenija od genocidne akcije Viktora Tomića u Sremu, u Muzeju Srema održana je promocija Spomenice žrtava Sremske Mitrovice u Drugom svetskom ratu. Autor Spomenice je Jovan Udicki, a priredili su je dopunili i izdali, u saradnji sa Arhivom Vojvodine, Jovana Trivunović i Stevo Lapčević.

Tokom promocije bilo je reči ne samo o Spomenici koja u sebi sadrži 700 imena i kraćih biografija, uz 200 i nešto fotografija stradalih Mitrovčana, nego uopšte o stradanju srpskog stanovništva u Sremu, kako 1942. godine, tako i tokom čitavog rata.

Danilo Jandranski iz Muzeja Srema govorio je o uzrocima srpsko-hrvatskog spora po pitanju Srema, dok je Jovana Trivunović govorila o stradanju mitrovačkih sela u 1942. godini, dajući na uvid analitičke podatke o godinama, starosti žrtava, mestima likvidacije i izvršiteljima ubistava i o sličnim podacima.

Pored Spomenice Jovana Udickog, ovo izdanje koje je izdato ove godine u sebi sadrži i dva važna dokumenta. Prvi dokukment se bavi strukturom ustaškog aparata u Sremskoj Mitrovici, dok je drugi dokument posvećen najvažnijem i nastrašnijem mučilištu kroz koje su prošli Srbi Sremske Mitrovice.

Do kraja septembra u Muzeju Srema biće upriličena promocija monografije o Jovanu Udickom i ona je u kontekstu obeležavanja osam decenija akcije Viktora Tomića značajna zato što baca dodatno svetlo na srpsko-hrvatske odnose u Sremskoj Mitrovici u periodu između dva svetska rata, te time doprinosi opštem razumevanju tragičnih događaja koji su nam se dogodili 1941. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.