PROMOVISANA MONOGRAFIJA O JOVANU UDICKOM

Kultura

Monografija „Odleteo soko sivi…“ koju je priredio Stevo Lapčević promovisana je u Muzeju Srema u Sremskoj Mitrovici. Lapčević je predstavio lik i delo učitelja Jovana Udickog i njegovo delovanje u političkom, prosvetno – kulturnom i društvenom životu Sremske Mitrovice u periodu od 1902.do 1951.
godine.

Da ova knjiga nije samo priča o jednom čoveku, već o jednom vremenu, potvrdio je autor Stevo Lapčević koji je kao kustos Muzeja Srema istražujući prošlost došao do značajnih podataka, dokumenata i fotografija o ovom istaknutom Mitrovčaninu ali i o periodu od početka, pa sve do polovine dvadesetog veka, u kojem je Udicki živeo.

Građu za ovu monografiju, Lapčeviću je ustupila porodica Udicki, pre svih Ankica Udicki, pošto je njen suprug Predrag, a sinovac Jovanov preminuo pre nešto više od godinu dana. Potomci ove mitrovačke porodice prisustvovali su promociji.

Monografiju „Odleteo soko sivi…“ koja je posvećena Jovanu Udickom izdao je Arhiv Srema, a objavljivanje je pomogao Grad Sremska Mitrovica. Knjiga je štampana povodom 140 godina od rođenja i 70 godina od smrti Jovana Udickog, u godini u kojoj se obeležava 160 godina sokolstva.

Članice Hora Društva srpsko-grčkog prijateljstva „Irida” pod vođstvom Aleksandre Garunović izvele su odabrane pesme Jovana Udickog koje su komponovane i nekada izvođene raznim prigodama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.