DELEGACIJA PODKARPATSKE OBLASTI POLJSKE POSETILA SREMSKU MITROVICU

Gradske vesti

Delegacije opština Podkarpatske oblasti Poljske posetila je  Sremsku Mitrovicu i tom prilikom sa predstavnicima lokalne samouprave razgovarala o projektnoj  saradnji kroz EU projekte.

Cilj  je upoznavanje i približavanje opština i gradova dve pijateljske zemlje Poljske i Srbije, sa željom da se pronađe zajednička oblast razvoja, projektne saradnje  i apliciranja kod EU fondova.

Kako je tom prilikom istakla koordinatorka mitrovačkog Karitasa „Sv. Anastazija”, Kristina Dragišić, četiri grada Podkarpatske oblasti su projektni partneri u našim evropskim projektima i predstavnici nekih od tih gradova došli su u Sremsku Mitrovicu  e zbog širenja saradnje. 

“Reč je o evropskim projektima u okviru edukativne šeme Erasmus plus projekata sa kojima ima saradnju i nekoliko srednjih i jedna osnovna mitrovačka škola. Karitas kroz ta četiri projekta ima ukupnu vrednost granta pola miliona evra, naša ideja je da preko zvaničnika poljskih gradova Przemysl, Pševorsk i Žešov koji su ovde prisutni razmislimo i vidimo da li postoji prostor i za proširenje saradnje na druge oblasti”, rekla je Dragišić i dodala da ih posebno interesuje poljoprivreda, cirkularna ekonomija, ekologija kao i IT sektor, jer to su sektori koji su izuzetno razvijeni u toj oblasti. 

Dragišić je naglasila i  da Podkarpatska oblast povlači čak 96% raspoloživih sredstava preko evropskih fondova, što znači da imaju jaku projektnu i strukturu i da su oni su neko na koga možemo da se oslonimo i od koga možemo da učimo. 

Karitas od 2020. godine realizuje 4 projekta koja su finansirana od strane  Evropske komisije kroz Erasmus plus programe. 

Ovakav vid saradnje je neophodan da bi bi se realizovali veliki projekti važni za zajednicu, a EU fondovi i međunarodna projektna saradnja upravo su jedan od ključnih rešenja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *