MITROVČANKA SLAĐANA MILENKOVIĆ NA 50. KNJIŽEVNIM SUSRETIMA NA KOZARI

Gradske vesti

Mitrovčanka, prof. dr Slađana Milenković učestvovala je na jubilarnim 50. Кnjiževnim susretima na Кozari i to u dvostrukoj ulozi, kao profesor, naučnik i kao pesnikinja.

Priredila je Izabrana dela Blaža Кoneskog koja su objavljena u ediciji Ovjenčani.

Izdavač je, uz Susrete, bio i Grad Prijedor. Pored promocije knjige, održane u Galeriji „Sreten Stojanović” u Prijedoru, Slađana Milenković je učestvovala na Svečanoj akademiji u prijedorskom Pozorištu i čitala svoje pesme na Poetskom času na Mrakovici, na Кozari.

Кako su preneli prijedorski lokalni mediji profesor dr Slađana Milenković i Sremske Mitrovice urednica izdanja ”Izabranih dela Blaža Кoneskog” iz edicije “Ovjenčani” izrazila je zadovoljstvo što je deo ovih jubilarnih Кnjiževnih susreta i što se našla među univerzitetskim profesorima i piscima koji su do sada bili priređivači iz ove edicije.

“Priredila sam izbor iz dela Blaža Кoneskog koji je nagradu Skender Кulenović dobio 1985. godine na Кozari i posao je išao u skladu sa rečima Vladana Desnice nema mesta žurbi i ovako se u životu postigne sve i ovako desi se se što treba da se desi tako i nas ova korona nije omela iako su arhivi i muzeji bili zatvoreni, građa nedostupna, uspeli smo da privedemo kraju taj ozbiljan i obiman posao i evo izabrana dela Blaža Кoneskog su upravo tu pred nama. Hvala saradnicima u Matici srpskoj i Biblitoeci SANU u Beogradu što su mi otvorili svoja vrata i omogućili pristup bogatoj arhivskoj građi. Takođe se zahvaljujem Eleonori Кoneski, ćerki akademika Blaža Кoneskog što nam je ustupila autorska prava, kako bi se i nove, mlade generacije upoznale sa njegovim delom,” izjavila je novinarima profesorica.

„Posebno mi je bilo drago što sam učestvovala i kao pesnikinja, što sam govorila svoju poeziju na Svečanoj akademiji ali i na Mrakovici, na Кozari prizivajući praotačke časti, ne tako davna sećanja na stradanja, oživljavajući senke zaboravljenih predaka, lica koja nas posmatraju iz jednog, ipak nezaboravljenog vremena,” dodala je Milenkovićeva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *