DAN KAZNENO – POPRAVNOG ZAVODA SREMSKA MITROVICA OBELEŽEN PROMOCIJOM KNJIGE

Gradske vesti

Kazneno – popravni zavod Sremska Mitrovica obeležio je 127 godina postojanja. 

Najveći zatvor na Balkanu, nekada poznat kao mitrovačka kazniona, jubilej je obeležio promocijom knjige “Stradanje Srba u mitrovačkoj kaznioni tokom dvadesetog veka”.

Prema rečima  autora Đorđa Cvijanovića knjiga je nastala kao rezultat rada na pripremi monografije o ovoj kazneno-popravnoj ustanovi i u njoj  su predstavljene istorijske činjenice o strašnom zločinu učinjenom nad srpskim narodom.  

Obeležavanju godišnjice postojanja KPZ- Sremska Mitrovica prisustvovao je i Dejan Carević direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, koji je tom prilikom istakao je mitrovački Zavod jedna  od najznačajnijih ustanova u penalnom sistemu  i  jedina ustanova u kojoj kazne izdržavaju i strani državljani.

Carević je dodao i to da je 127. godišnjica ove ustanove prava prilika za promociju knjige na koju se dugo čekalo, a koja sadrži činjenice koje su do sada bile sklonjene od javnosti. 

Stoga je iz Kazneno . popravnog zavoda poslata poruka da je sećanje na stravične zločine koji su se srpskom narodu dogođali kroz istoriju, zapravo zalog za budućnost. 

U kazneno popravno zavodu Sremska Mitrovica  trenutno boravi blizu dve hiljade osuđenih lica. U sastavu Zavoda nalazi se i Muzej koji svedoči o zapečaćenim  sudbinama  srpskog naroda  između dva svetska rata.
Knjigom “Stradanje Srba u mitrovačkoj kaznioni tokom dvadesetog veka”,  stavljen je još jedan pečat na ispaštanja srpskog naroda kroz burnu istoriju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *