BOLjOM KOMUNIKACIJOM DO EFIKASNIJE INTERVENCIJE

Gradske vesti

U Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici održan je radni sastanak povodom unapređenja rada hitnih službi i uspostavljanja TETRA sistema na teritoriji Sremskog okruga, radi koordinisanog i efektivnijeg rada službi u slučajevima brzog reagovanja u saobraćajnim nesrećama.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Grada Sremska Mitrovica, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, predstavnici Saveta urgentne medicine, direktori Domova zdravlja sa teritorije Srema, načelnici službi hitnih pomoći Sremskog okruga, predstavnik Odeljenja za vanredne situacije odseka Sremska Mitrovica, predstavnik Vatrogasno-spasilačke jedinice Sremska Mitrovica, predstavnik Sektora analitike telekomunikacija i informacionih tehnologija PU Sremska Mitrovica, predsednici Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja lokalnih samouprava Srema, kao i predstavnik Saobraćajne policije Sremska Mitrovica.

Predstavnici navedenih tela, međusobno su se usaglasili da je ukidanje teritorijalne podele, kada su u pitanju nezgode na putevima, ključna stvar za uspešnost Sistema spašavanja i zbrinjavanja sa maksimiziranom mogućnošću preživljavanja i uspešnosti medicinskog oporavka povređenih. Sistem koji je baziran na osnovu Strategije bezbednosti saobraćaja značio bi da hitne službe koje su fizički najbliže mestu udesa svoje ekipe upute na lice mesta i pruže neophodnu pomoć.

Kako bi se međusobna komunikacija hitnih službi na teritoriji Srema dodatno unapredila, predloženo je da se TETRA SISTEM (digitialni radio sistem), koji hitne službe u Sremskoj Mitrovici već poseduju, implementira na teritoriju celog Sremskog okruga. U odnosu na analognu UKT vezu, kao i mobilnu i fiksnu telefoniju, savremena radio komunikacija svojim kanalima i neprekidnom komunikacijom između dispečera i jedinica koje intervenišu, u velikoj meri bi unapredila rad hitnih službi, i samim tim smanjila vreme reagovanja i doprinela boljoj pripremljenosti ekipa koje izlaze na mesto nesreće.

Uvođenje TETRA sistema na teritoriji Srema faktički bi značilo implementaciju sistema 112, čime bi Sremski okrug postao lider na teritoriji Republike Srbije u ovoj oblasti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *