DANI ENERGETIKE POSVEĆENI ZELENOJ ENERGIJI I ENERGETSKOJ EFIKASNOSTI U JAVNIM I STAMBENIM OBJEKTIMA

Društvo

Jedanaesti Međunarodni dani energetike otvoreni su danas na Novosadskom sajmu i tokom dva dana trajanja fokus će biti na pitanjima povećanog korišćenja zelene energije i na energetskoj efikasnosti u javnim i stambenim zgradama. Pored toga, na stručnim panelima biće reči i o drugim aktuelnim pitanjima iz oblasti javnih politika, regulative i finansiranja.

Dane energetike otvorio je gradonačelnik Milan Đurić, pošto je Grad Novi Sad ovogodišnji partner manifestacije. Podršku organizaciji pružili su Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj i poslovna asocijacija „Obnovljivi izvori energije Srbija“.

Zamenik pokrajinskog sekretara za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj dr Zoran Tasić rekao je na otvaranju da je aktuelna situacija u oblasti energetike uticala na odabir tema ovogodišnjih Dana energetike.

– Jedna od najvažnijih tema za nas je projekat energetske sanacije javnih zgrada na teritoriji AP Vojvodine. U saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka pregledano je 95 objekata. Ugovaranje donacije i zajma sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj u završnoj je fazi, i u svim pregledanim objektima gde je dokazana opravdanost biće izvedeno projektovanje i energetska sanacija u naredne dve godine – izjavio je dr Tasić i dodao da je Pokrajinska vlada zainteresovana za saniranje većine objekata, jer su ostali u izvornom obliku od kada su izgrađeni, uglavnom između 1950. i 1980. godine.

Tasić je još rekao da će teme biti i energetska efikasnost u stambenim zgradama i upotreba obnovljivih izvora energije u toplanama.

On je posebno ukazao na to da je udruženje „Obnovljivi izvori energije“ pružilo značajnu pomoć u organizovanju panela posvećenih zelenoj energiji, na kojima će biti obrađena pitanja finansiranja projekata obnovljivih izvora energije, zatim izazova za razvoj vetroelektrana sa tehničkog, regulatornog i tržišnog aspekta, kao i pitanja prozjumera u oblasti solara.

Gradonačelnik Milan Đurić predstavio je dosadašnja i buduća ulaganja Grada Novog Sada u unapređenje energetske efikasnosti i u upotrebu sistema sa obnovljivim izvorima energije u stanovima, porodičnim kućama i objektima u kojima se nalaze ustanove u nadležnosti Grada.

– Za projekte u oblasti energetske efikasnosti u 2022. godini opredeljeno je preko 155 miliona dinara, od čega je 94 miliona iz budžeta Grada Novog Sada, a 61 milion dinara iz budžeta Republike Srbije. Mogu da najavim da smo za 2023. godinu već isplanirali 80 miliona dinara za dalju podršku sugrađanima za primenu mere energetske efikasnosti – rekao je Đurić.

Generalni direktor Novosadskog sajma mr Slobodan Cvetković istakao je da je u ovim izazovnim vremenima više nego važno razgovarati o energentima. On je naveo da će na panelima učestvovati predstavnici republičkih i pokrajinskih organa, lokalnih samouprava, Agencije za energetiku Republike Srbije, Elektromreže Srbije, USAID „Bolja energija“, novosadskog Fakulteta tehničkih nauka, toplana, banaka i kompanija iz oblasti energetike.

U izložbenom delu manifestacije predstaviće se i kompanije, institucije i lokalne samouprave sa projektima u oblasti energetike.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *