AGENCIJA RASPISALA JAVNI POZIV ZA PODNOŠENjE ZAHTEVA ZA SUBVENCIONISANU
DODELU ZAŠTITNOG RAMA ZA UPOTREBLjAVANI TRAKTOR

Poljoprivreda

Agencija za bezbednost saobraćaja 7.novembra objavila je javni poziv za subvencionisanu dodelu zaštitnog rama za upotrebljavani traktor. Tim povodom, pozivaju se sva zainteresovana fizička i pravna lica na teritoriji Republike Srbije koja ispunjavaju uslove Uredbe o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane dodele zaštitnih ramova za upotrebljavani traktor, da zaključno sa 30. novembrom 2022. godine podnesu zahtev Agenciji za bezbednost saobraćaja za subvencionisanu dodelu.

Modeli i tipovi traktora za koje se vrši subvencionisana dodela ramova su IMT 533, IMT 539, IMT 540, IMT 542 i IMT 549. Sadržaj poziva za podnošenje zahteva za subvencionisanu dodelu zaštitnog rama za upotrebljavani traktor sa informacijama o načinu podnošenja, modelima traktora na koje se subvencija odnosi, rokovima za podnošenje i potrebnoj dokumentaciji možete preuzeti na linku: https://www.abs.gov.rs/sr/obavestenja/javni-poziv-za-podnosenje-zahteva-za-
subvencionisanu-dodelu-zastitnog–rama-za-upotrebljavani-traktor

Podsećamo da je jedna od glavnih mera za smanjenje broja stradanja usled prevrtanja i pokušaj minimiziranja povreda vozača traktora, kada dođe do nezgode je ugradnja ispitanih i odobrenih zaštitnih struktura (ramova). Zaštitni ram služi da pruži zaštitu vozača traktora prilikom prevrtanja. U poslednje tri godine, usled prevrtanja na traktorima bez zaštitnog rama, nastradalo je čak 86 lica, van javnih puteva (njiva, šuma, livada). U Republici Srbiji u saobraćajnim nezgodama na putevima sa učešćem traktora poginulo je 78 lica u poslednje tri godine , što znači da je ukupno poginulo 164 u saobraćajnim nezgodama i događajima u kojima su učestvovali traktori , a bude povređeno oko 360 lica.
Procena je da u Republici Srbiji ima oko 100.000 traktora bez zaštitne kabine ili rama.

Najveći procenat upotrebe traktora bez zaštitnog rama ili kabine je u centralnoj Srbiji, čak oko 50 odsto, dok je u Mačvi nešto manji i iznosi 45 odsto, a u Vojvodini iznosi 18 odsto.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *