DAME “ZAUSTAVILE” KOŠARKU: Koja poruka je osvanula na utakmici FMP Meridiana i Igokee?

Sport

Košarkaška utakmica između FMP Meridiana i Igokee privukla je posebnu pažnju i pre početka i barem na kratko sport stavila na “pauzu”, kako bi se videla i čula važna poruka – STOP NASILJU NAD ŽENAMA.

Nekolicina žena na košarkaškom terenu – nije slučajnost, ali jeste slika koja ostavlja bez daha i podseća na izuzetno važnu stvar, koja se tiče čitavog društva.

Četiri od pet žena doživelo je uznemiravanje na ulici. Jedna od tri žene pogođena je seksualnim ili fizičkim nasiljem. Jedna od pet mladih žena patila je zbog nasilja na internetu. Jedna od dve žene doživala je seksulano uznemiravanje na poslu. Jedno od dva ženska ubistva dogodila su se od strane intimnog partnera.

Ipak, o brojkama je ponekad suvišno govoriti. Vreme je za konkretne poteze, podršku i razumevanje i baš to smo i videli u FMP Areni.

Naime, KK FMP Meridian, KK Igokea, kompanija Meridian i 50 žena udružili su snage, okupili se na jednom mestu i poslali poruku – vreme je da zaustavimo nasilje nad ženama. Verbalno, fizičko, emocionalno…

Nesvakidašnja slika koja dolazi iz Železnika podsetnik je da moramo biti solidarni, predusretljivi i puni podrške, jer nasilje je problem svih nas. Ne smemo zaboraviti da fizičko nasilje nije jedini oblik sa kojima se žene susreću. Tortura, kao i razni drugi oblici psihičkog zlostavljanja ostavljaju teške i dalekosežne posledice po samu osobu. Žrtve nasilnika žive u strahu, sa manjkom samopouzdanja i teško se odlučuju da zatraže pomoć ili prijave nasilje.

Nasilje nad ženama ne sme i ne treba biti tabu tema, problem samo žrtava ili institucija koji se time bave. Odgovornost leži na svima nama.

FMP Meridian, Igokea i Meridian su je prihvatili i poslali jasnu poruku – pridruži se i ti. Prijavi nasilje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *