MIROVIĆ PRIMIO NOVOIZABRANOG PREDSEDNIKA NACIONALNOG SAVETA RUSINSKE NACIONALNE MANJINE JOAKIMA RACA

Društvo

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović primio je danas novoizabranog predsednika Nacionalnog saveta rusinske nacionalne manjine Joakima Raca i direktora Zavoda za kulturu vojvođanskih Rusina Sašu Sabadoša.

Na sastanku održanom u Pokrajinskoj vladi razgovaralo se o programskim pitanjima i podršci radu Nacionalnog saveta rusinske nacionalne manjine i Zavoda za kulturu vojvođanskih Rusina.

– Zajedništvo je snaga koju ima Vojvodina i važno nam je da to negujemo. Želimo da sačuvamo i unapredimo zajedništvo, po kome je Vojvodina poznata u svetu i da Savet rusinske nacionalne manjine, uz podršku Pokrajinske vlade, nastavi sa projektima unapređenja položaja Rusina u Srbiji – izjavio je Mirović.

– Pokrajinska vlada konkretnim primerima pomaže očuvanje jezika, pisma, tradicije i kulturnog nasleđa ne samo Rusina već svih nacionalnih manjina koje žive u Vojvodini – naveo je Mirović.

Rac i Sabadoš zahvalili su Miroviću na izdvojenim sredstvima za rekonstrukciju i adaptaciju Kulturnog centra Rusina u Novom Sadu, i istakli da bez podrške Pokrajinske vlade ne bi mogli da se realizuju projekti u vezi sa očuvanjem identiteta i unapređenjem položaja nacionalnih manjina.

Novi Kulturni centar Rusina u Novom Sadu, čiju je rekonstrukciju i opremanje finansirala Pokrajinska vlada, biće otvoren do kraja aprila.

Nizom manifestacija i programa biće obeležen praznik rusinske nacionalne manjine u znak sećanja na 17. januar 1751. godine, kada je počelo doseljavanje Rusina u naše krajeve.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *