POKRAJINSKA VLADA: PODRŠKA PRONATALNOJ POLITICI

Društvo

Мaterinski dodatak za nezaposlene majke u AP Vojvodini koje rode treće ili četvrto dete iznosiće 22.500 dinara mesečno u 2023. godini, utvrđeno je rešenjem koje je danas donela Pokrajinska vlada.

Procenjuje se da će u ovoj godini pravo na tu pomoć ostvariti oko 1.300 nezaposlenih majki, a za realizaciju ove demografske mere planirana su sredstva u iznosu od 360 miliona dinara.

Pravo na materinski dodatak nezaposlene majke ostvaruju u trajanju od 24 meseca.

Na današnjoj sednici doneta je Odluka o dodeli bespovratnih sredstava porodicama u kojima se rodi treće ili četvrto dete za rešavanje stambenog pitanja ili za unapređenje uslova stanovanja na teritoriji AP Vojvodine za 2023. godinu.

Za ovu namenu je opredeljeno ukupno 250 miliona dinara, a sredstva se dodeljuju putem javnog konkursa koji će raspisati Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

Pravo na ove subvencije imaju porodice (bračne i vanbračne zajednice s decom, kao i jednoroditeljske porodice) na teritoriji AP Vojvodine u kojima se – počev od 1. januara 2022. godine pa do dana raspisivanja konkursa – rodi treće ili četvrto dete.

Pokrajinska vlada će u 2023. godini sufinansirati troškove postupka vantelesne oplodnje u iznosu od 240.000 dinara, od čega je 40.000 za zamrzavanje embriona. Troškovi krioembriotransfera (postupak vantelesne oplodnje iz zamrznutog materijala) sufinansiraće se u iznosu od 100.000 dinara.

Za ovu meru podrške planirano je ukupno 40 miliona dinara, a procenjeno je da će pravo na ovu pomoć ostvariti 130 parova..

Pokrajinska vlada donela je Pokrajinski akcioni plan zapošljavanja u AP Vojvodini za 2023. godinu, kojim se definišu ciljevi i prioriteti politike zapošljavanja i utvrđuju mere kako bi se omogućio stabilan i održiv rast zaposlenosti u Pokrajini.

Za realizaciju mera zapošljavanja u 2023. godini obezbeđeno je 50,5 miliona dinara, i to za subvencije nezaposlenim licima za samozapošljavanje, subvencije poslodavcima za zapošljavanje nezaposlenih lica, javne radove i stručnu praksu, kao i za obuke u profesionalnim i radnim veštinama.

U ovom planskom dokumentu se navodi da je aktivna politika zapošljavanja u 2023. godini usmerena na realizaciju aktivnosti koje će dati rezultate na kratak rok, ali i na one koje će u srednjoročnom periodu dovesti do uspostavljanja stabilnog i održivog trenda rasta zaposlenosti, smanjivanja regionalnih razlika, povećanja produktivnosti, sprečavanja isključenosti sa tržišta rada, podsticanja socijalne inkluzije i zbrinjavanja viškova radnika kojima će radni odnos prestati po osnovu restrukturiranja preduzeća.

Pri izradi ovog plana zapošljavanja uzeti su u obzir strateški pravci i ciljevi Strategije zapošljavanja u Srbiji za period od 2021. do 2026. godine.

Pokrajinska vlada je na današnjoj sednici razrešila dužnosti direktora Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine Aleksandra Simurdića, na lični zahtev. Za novog direktora, na period od četiri godine, imenovan je Ognjen Dopuđ.

Doneto je i rešenje da se za direktora Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede, na period od četiri godine, imenuje Viktor Molnar.

Ustanovi Studentski kulturni centar Novi Sad usmereno je 77,7 miliona dinara za projekat opremanja Studentskog kulturnog centra.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *