OKRUGLI STO NA TEMU VRŠNjAČKOG NASILjA

Obrazovanje

Predstavnici svih obrazovnih ustanova sa teritorije Grada Sremska Mitrovica prisustvovali su okruglom stolu na temu “Novi propisi i iskustva iz prakse – zaštita od nasilja i diskriminacije“, koji je organizovan u Gradskoj kući.

Okrugli sto je vodila Zlata Jović, prosvetni savetnik Školske uprave Novi Sad, odeljenja Ministarstva prosvete nadležno nad ustanovama obrazovanja i vaspitanja za Sremski i Južnobački okrug.

Ovaj događaj je organizovan sa ciljem podsećanja na sve ono što je propisano zakonom u vezi postupanja u školskim ustanovama kada se desi vršnjačko nasilje, kao i koji mehanizmi se koriste u dovoljnoj meri, a koje je potrebno iznova aktivirati. Takođe, bilo je reči i o intersektorskoj saradnji na lokalnom nivou, o povezivanju ustanova obrazovanja sa centrima za socijalni rad, Ministarstvom unutrašnjeg poslova, kao i zdravstvenim ustanovama.

Kako je rekla Zlata Jović, u ovoj oblasti postoje specifični problemi, a sve je više određenih oblika nasilja. Digitalno nasilje je veoma prisutno i rašireno. Neki oblici ponašanja preko digitalnih medija su prisutni i često deca i u gradskim i u seoskim sredinama potežu za neželjenim oblicima ponašanja. Upravo zato mora se naći adekvatan način kako bi se vaspitno bolje uticalo na decu.

Jović je istakla da ima prostora za unapređivanje, jer postoje inicijative, kao i dobra rešenja koja će u skorije vreme biti prezentovana i ponuđena školama, a najbitnije je uspostaviti dobru saradnju sa roditeljima.

Svaki slučaj vršnjačkog nasilja se registruje, a zaposleni u školama su u obavezi da reaguju i slučaj procesuiraju, zaključila je Jović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *