OBELEŽEN SVETSKI DAN BUBREGA

Gradske vesti

Ovogodišnji Svetski dan bubrega dočekujemo sa dramatičnim padom broja transplatacije organa u našoj zelji. Na transplataciju bubrega čeka više od 800 pacijenata, jetre preko 60, srca oko 50, a pluća više od 70 ljudi.
Nakon vidljivih pomaka u poslednjih 10-tak godina, epidemija kovida je gotovo zaustavila program transplatacije. I pored napora lekara, građani ne pristaju da doniraju organe preminulog člana porodice i time produže život onome kome je organ potreban. U Srbiji je u protekloj godini urađena samo jedna kadaverična i 13 živosrodnih transplatacija bubrega. Ova statistika stavila je Srbiju na dno evropske lestvice.


Broj transplatacija koji je baziran na humanosti i dobroj volji pojedinca je komleksan multidisciplinarni timski rad kojim se meri stopa razvijenosti jednog društva. Za neke organe kao što su srce, pluća, jetra – transplatacija je jedini način da bolesnik nastavi život. Кada je reč o bubrezima, transplatacija u odnosu na dijalizu, obezbeđuje viši stepen oporavka organizma, bolji kvalitet života i ukupan stepen socijalne rehabilitacije.
U odeljenju hemodijalize mitrovačke Opšte bolnice, danas je povodom Svetskog dana bubrega organizovano druženje i posluženje za pacijente, a obolele je posetila Slađana Mirčeta, zaštitnica prava pacijenta iz Gradske uprave za socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine, sa kojom naša bolnica ima uspešnu saradnju.


Medicinska sestra u ovom odeljenju i zamenica predsednika Udruženja bubrežnih invalida Grada Sremska Mitrovica , Violeta Srbljanin, iskazala je zadovoljstvo, što se, nakon dužeg vremena, registruje pomak u svesti građana o značaju doniranja organa i što je mitrovačko Udruženje u prva četiri u zemlji koje se uključilo u Nacinalnu kampanju doniranja organa.Tome u prilog ide i činjenica da su nedavno u КC Vojvodine urađene dve kadaverične transplatacije bubrega.


„ U našoj ustanovi trenutno se dijalizira oko 100 pacijenata, imamo i 11 novih. Za vreme korone dijaliza je radila 24 sata, ne samo u odeljenju nego i u Jedinici intenzivne nege i odeljenju u Hirurškom bloku. Trenutno nemamo ni jednog pacijenta pozitivnog na korona virus. I lekari i medicinske sestre maksimalno su posvećeni svim pacijentima, a pored brige o njihovom zdravstvenom stanju, važna je stalna borba i potreba da se probudi svet građana, da transplatacijom nekome dajemo novi život“- izjavila je Violeta Srbljanin.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *