DOKUMENTARNI SERIJAL O ŽIVOTU VOJVOĐANSKIH ROMA NA RTV

Zabava

U koprodukciji Radio – televizije Vojvodine i Klastera kreativnih industrija Vojvodine snimljen je dokumentarni serijal „KOSMOS ROMA“, koji se bavi specifičnostima života i običaja vojvođanskih Roma u XXI veku. Cilj projekta je upoznavanje šire javnosti sa kulturom ovdašnjih Roma, ukazivanje na potencijalna neslaganja kulturnih kodova romske nacionalne zajednice i kulturnog koda društvene sredine, ali i da ostane kao svedočanstvo o običajnom pravu vojvođanskih Roma današnjice.

Gledaoci će imati priliku da kroz pet epizoda upoznaju romske običaje i kulturu – ulogu romskog kneza, njihovo shvatanja religije, razvoj i standardizaciju jezika, odnose prema mešovitim brakovima i običaje
prilikom sklapanja braka.

– Kada smo otpočeli sa realizacijom projekta, pošli smo od toga da u svakoj epizodi ekspert iz te oblasti komentariše sa stručnog stanovišta temu te epizode i oni su se vrlo rado odazvali – kazao je Božidar Stojkov, jedan od scenarista serijala.

Sa druge strane, ekipa je obilazila romske zajednice, ulazila u domove, te serijal obiluje autentičnim svedočanstvima.

– Razgovarali smo sa ljudima iz različitih delova Vojvodine, koji su različitih temperamenata, imaju različite običaje, drugačije sisteme vrednosti, te nam je bio veliki izazov da istaknemo u svakoj toj porodici ono
što je njima najvažnije, ono što je stub njihovih života i tradicije – objasnila je scenaristkinja Ružica Kovačević i dodala da je zaista veliki izazov bilo okupiti sagovornike koji su bili voljni da pristanu da govore, jer su mnoge od otvorenih tema zapravo vrlo osetljive.

Prva od pet epizoda „BIRAVNO MANUŠ – Romski knez“ biće emitovana na Međunarodni dan Roma, 8. aprila od 18.30 časova na RTV1. Priča govori o instituciji romskog kneza čija je uloga bila da održava red u zajednici, da rešava sporove i što je najvažnije, da bude posrednik između romske zajednice i okruženja. Takav poredak trajao je do kraja dvadesetog veka, a početkom ovog veka lokalne samouprave su uspostavile koordinatore za romska pitanja. Film prati tu tranziciju i predstavlja publici poslednje
vojvođanske romske kneževe, kao i one koji danas obavljaju dužnosti koje su nekada bile kneževske.

Nakon premijere serijal će se emitovati u redovnom terminu od 12. aprila, svake srede od 21 čas na Prvom programu RTV-a, dok će na RTV2 biti emitovan utorkom od 21 čas, počevši od 18. aprila.

Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja, Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajedice, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova i Gradske uprave za kulturu grada Novog Sada.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *