OSNAŽENE MOGU SVE

Društvo

Danas je u Pokrajinskoj vladi organizovan prijem za učesnice dvomesečnog programa startap akademije ženskog preduzetništva pod nazivom „OsnaŽena, ona može sve“, koju sprovodi Centar za poslovnu edukaciju i konsalting „Core International“ iz Novog Sada, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, koji dugi niz godina sprovodi programske podsticajne mere namenjene ženskom preduzetništvu.

Sekretarijat je učestvovao u kreiranju koncepta ovog projekta, sa ciljem da doprinese jačanju poslovnih snaga žena, razvijanju i osnaživanju kapaciteta žena zaintersovanih za samozapošljavanje u startap procesu, pri čemu prvi ciklus podrazumeva okupljanje učesnica iz deset gradova i opština na teritoriji AP Vojvodine, a sam projekat, pored jačanja samopouzdanja i samovrednovanja žena, te sticanja osnovnih znanja iz oblasti preduzetništva mikro i malih preduzeća, podrazumeva i njihovo osnaživanje za ulazak u preduzetništvo, sticanje osnovnih pravnih znanja za pokretanje malog biznisa, analizu poslovnih ideja, istraživanje tržišta, profilisanje ciljnih grupa, sticanje poslovne komunikacije u biznisu i definisanje jedinstvene strategije prodaje.

Moduli startap akademije namenjeni su preduzetnicama, prevashodno ženama koje žele da postanu preduzetnice i započnu vlasiti posao, ali i onima kojima je potrebna dodatna edukacija uz stručne trenere i mentore poslovnih veština. Cilj akademije je da se tokom dva meseca, koliko traje obuka, pruže osnovna znanja i veštine neophodne za uspešno sprovođenje poslovnih procesa, a ovaj prvi ciklus je završilo čak 300 polaznica i to iz Novog Sada, Subotice, Sombora, Temerina, Kikinde, Zrenjanina, Vršca, Pančeva, Rume i Sremske Mitrovice.

Predavanja su zasnovana na hibridnoj metodi, odnosno na kombinaciji onlajn predavanja i u učionicama.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević naglasio je ovom prilikom da učesnice, buduće preduzetnice, ne bi trebalo da odustaju u svojim stremljenjima i planovima da postanu deo privatnog sektora AP Vojvodine i Republike Srbije, već da stečena znanja primene u svom poslovanju kako bi bile uspešne u svojim delatnostima.

-Ovo je samo početak, za vas i za nas, početak jednog privrednog zamaha u Pokrajini. Na aktuelnom konkursu, iznos koji izdvajamo za podršku ženskom preduzetništvu veći je za 15 odsto u odnosu na prethodni. Konkurs traje do 18. aprila, nemojte da propustite mogućnost da konkurišete. Najavljujem prvi konkurs za podršku osnivanju novih preduzeća, ne samo startapa, već i za preduzeća koja su osnovana godinu dana unazad, u svim delatnostima. Važan je IT sektor, ali je važna i stomatološka ordinacija, stolarska radionica i frizerski salon – rekao je Ivanišević, dodavši da će naredne nedelje biti raspisan poziv za izbor kandidatkinja i kandidata za informatičku obuku koju finansira Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, u okviru programske mere prekvalifikacije i dokvalifikacije.

Direktor Sektora za preduzetništvo Privredne komore Srbije Branislava Simanić istakla je da je 35 odsto preduzeća koja posluju u našoj zemlji u vlasništvu žene preduzetnice, te da je cilj Sektora da utiče na unapređenje uslova za njihovo poslovanje, kako bi se taj broj uvećao.

Program startap akademije je koncipiran na upoznavanju polaznica sa osnovnim pojmovima o preduzetništvu, poslovnim idejama i ključnim faktorima važnim prilikom otpočinjanja sopstvenog posla, upoznavanju sa neophodnom dokumentacijom za podnošenje zahteva za startap kredite ili bespovratna sredstva za samozapošljavanje, potom na upoznavanju sa pojmom i značajem poslovnog plana u savremenim uslovima poslovanja, kao i na sticanju znanja i veština potrebnih za samostalnu izradu poslovnog plana neophodnog za otpočinjanje posla.

Mentori i treneri su polaznicama predstavili i osnovne menadžerske veštine za analizu poslovnog okruženja, definisanje ili redefinisanje vizije i misije organizacije, definisanje ciljeva i strategije malog biznisa.

Pored toga, učesnice su imale i priliku da steknu znanja i veštine u vezi sa upravljanjem ljudskim potencijalima, posebno prilikom zapošljavanja novih radnika kada je neophodno poznavanje zakonske procedure, a sa ciljem da polaznice nauče da u određenim situacijama nađu adekvatna rešenja. Prodaja i marketing, kao i razrada bisnis plana, dva su modula koja su dodatno bila obuhvaćena ovom obukom.

Indira Popadić, poslovni konsultant i mentor, autor projekta, istakla je da je svaka kompanija jednom morala biti početnik u biznisu, ali da je u javnosti uvreženo ubeđenje da je pokretanje sopstvenog posla veoma rizično, te dodaje da se pažljivim planiranjem i sticanjem znanja uvećava potencijal samog početnika u biznisu, te da su mogućnosti bezgranične.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *