GRADONAČELNICA ODRŽALA HITAN SASTANAК SA DIREКTORIMA OSNOVNIH I SREDNJIH ŠКOLA

Gradske vesti

Povodom nezapamćene tragedije koja se desila u beogradskoj Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ gradonačelnica Svetlana Milovanović sazvala je hitan sastanak sa direktorima osnovnih i srednjih škola sa teritorije Grada Sremska Mitrovica.


Na aktivu se razgovaralo o aktivnostima koje će se sprovoditi u mitrovačkim školama, kako bi naša deca bila što bezbednija. Predložena je edukacija školskih stručnih lica i učenika, jačanje mehanizama na prevenciji zaštite dece u Sremskoj Mitrovici. Preporuka ativa direktora je i da se održe roditeljski sastanci.
Gradonačelnica Svetlana Milovanović je izjavila saučešće porodicama stradalih. Кako je rekla gradonačelnica, svi su šokirani informacijom o ovom nemilom događaju. Roditelji očekuju da je učenik u školi bezbedan. U Sremskoj Mitrovici sve su škole pokrivene video nadzorom, tu su i školski policajci kao i ljudi koji su stručni da rade sa decom, mada je ovaj slučaj pokazao da i to nekada nije dovoljno, da ovakve tragedije, na žalost, mogu da se dogode.
U sresmkomitrovačkim školama bilo je par sporadičnih situacija vršnjačkog nasilja, ali i nasilja nad prosvetnim radnicima, što je sankcionisano ,kako do toga ne bi dalje dolazilo, rekla je Milovanović.
Milovanović je dodala da kao dugogodišnji prosvetni radnik insistira na razgovoru sa decom. Tu su stručne službe, socijalni radnici, pedagozi, psiholozi. Sa decom uvek o svemu treba razgovarati, bez obzira koliko se to u određenom trenutku činilo bespotrebnim, jer ne znamo šta je u njihovim glavama i šta su u stanju da urade.
U toku današnjeg dana tokom časova odeljenskih starešina, učitelji i nastavnici razgovaraće sa decom o ovom slučaju, kako bi čuli kako razmišljaju o ovome. Samo razgovorom možemo da dopremo do informacija pre nego što se desi ovakvi slučajevi, zaključila je Milovanović.
Načelnik Gradske uprave za obrazovanje Zoran Đurić je rekao da u školama već postoje timovi za prevenciju nasilja, kao i razgovori sa razrednim starešinama. Tamo gde profesori i psiholozi primete da je potrebno dadatno angažovanje, u tim odeljenjima će psiholozi dodatno raditi sa đacima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *