DO BEZBEDNIJEG SAOBRAĆAJA RAZLIČITIM MINI RASKRSNICAMA

Gradske vesti

Prezentacija Studije upravljanja brzinama na uličnoj mreži Grada Sremska Mitrovica održana je u Gradskoj kući u prisustvu gradonačelnice Svetlane Milovanović, njenog zamenika Petra Samardžića i njihovih saradnika. Studiju su po nalogu Gradske uprave za saobraćaj, komunalne i inspekcijske poslove izradili profesori Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, Departmana za saobraćaj kako bi se bolje poštovala propisana brzina vožnje.

Savremeni svet je veoma zavisan od razvoja saobraćaja kao sistema i njegovih segmenata – podsistema. Upravljanje saobraćajem na putevima, odnosno upravljanje  saobraćajnim tokovima, predodređeno je funkcionisanjem celokupnog saobraćajnog sistema. Nakon detaljne analize trenutnog stanja bezbednosti saobraćaja nastala je Studija upravljanja brzinama na uličnoj mreži naše teritorije i obuhvata predlog mera koje će za cilj imati onemogućavanje vožnje u gradskim ulicama, odnosno na teritoriji grada, brzinom većom od dozvoljene.

Ovom studijom obuhvaćeni su grad i sva seoska naselja, rekao je zamenik gradonačelnice Sremske Mitrovice Petar Samardžić i dodao: „Danas su prezentovane različite mere, s tim što su se nekako najefikasnije, najdelotvornije pokazale takozvani mini kružni tokovi. Studijom je obrađeno oko stotinka lokacija, odnosno raskrsnica, a na nekima od njih će upravo biti urađene te vrste raskrsnica, ali različitog tipa. U zavisnosti od karakteristika same ulične mreže, odnosno od karakteristika terena, biće urađene  trokrake, dvostruke, trostruke, četvorostruke kružne raskrsnice, više uzastopnih kružnih raskrsnica, ipsilon kružni tokovi, ili takozvani pseća kost (dog bone) mini kružni tokovi.”

Neophodno je da svi elementi saobraćajnog sistema budu međusobno povezani da deluju kao celina, odnosno, da kao celina izvršavaju funkciju koja je poverena saobraćajnom sistemu. Za kontrolu brzine značajno je da na teritoriji Sremske Mitrovice postoji veliki broj ulica koje imaju vertikalne usporivače brzine.

„Masovno pristižu zahtevi za postavljanje vertikalnih usporivača brzine. Između ostalog kako se ne bismo pretvorili u grad „ležećih policajaca”, izrađena studija predlaže funckionalnije mere. Sa njihovom implementacijom će se krenuti već tokom ove godine, a nastaviti u periodu koji je pred nama. Ovde su analizirane mreže koje mogu da budu povoljne za budžet, ne zahtevaju velika ulaganja, a mogu doprineti da se brzina dovede u zonu ograničenja,” ističe zamenik Samardžić.

Pored prezentacije održan je i konsultativni sastanak tokom kojeg je istaknuto da je Sremska Mitrovica jedina lokalna samouprava u širem regonu koja je obezbedila jedan ovakav dokument.

Vuk Bogdanović, profesor na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu jedan od autora strategije kaže: „U okviru studije urađene su analize brzine u slobodnom toku na teritoriji čitavog grada, praktično na kompletnoj putnoj mreži, kao i komparativna analiza sa saobraćajnim nezgodama, odnosno sa njihovom prostornom raspodelom, i u skladu sa tim dobili smo kvalitetan dokument koji može da se koristi u različite svrhe. Na osnovu njega u drugim koracima data je metodologija kako i na koji način da se vrši širok dijapazon mera koje mogu da se sprovedu u cilju upravljanja brzinama.”

Te regulativne mere koje se odnose na samo ograničenje brzine, pa čak ni kontrola saobraćajne policije nisu toliko efikasne, navodi profesor Bogdanović da je to pokazala i ova analiza i da na neki način merama, preprekama, treba dovesti brzinu na nivo koji je mnogo bezbezdiniji.

Koristili su preporuke Međunarodne putarske organizacije i prema njima postoji set mera koje mogu da se preduzmu. Neke od njih su u Gradu Sremska Mitrovica već preduzete, a razmotrene su i neke druge mere, dat je i pregled efekata, koji mogu da se postignu primenom takvih mera.

Predložene su procedure, odnosno postupak izbora mera i konkretna rešenja za pojedine delove ulične mreže. Studija će u značajnoj meri doprineti da se brzina na čitavoj teritoriji Grada Sremska Mitrovica dovede u zonu ograničenja.

Nakon prezentacije i sastanka, nadležni su obišli raskrsnicu ulica Stevana Sremca i Posavske. Tu će, shodno studiji, u narednom periodu biti preduzete mere za povećanje bezbednosti saobraćaja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *