IZLOŽBA MAJDE KURNIK U MITROVAČKOJ GALERIJI DO 15. MAJA

Gradske vesti

Izložba slika iz privatne kolekcije Ružice Stojiljković, umetnice Majde Kurnik „Život pretočen u slike“ u Galeriji Lazar Vozarević u Sremskoj Mitrovici otvorena do 15. maja.

Izložba Majde Kurnik, otvorena 4. aprila, zbog velikog interesovanja i njenog značaja, produžena je do 15. maja tako da će publika moći u njoj da uživa još nekoliko dana.

„Izuzetno sam ponosna što je izložba „Život pretočen u slike“ naišla na takav odziv publike koja je umela da prepozna prave umetničke vrednosti. Drago mi je što smo kroz ovu izložbu uspeli da vratimo sećanje na umetnicu koja je prerano izgubila svoj život, a koja je svojim delima i raskošnim talentom dala svoj doprinos umetnosti beogradskog slikarskog kruga i ostavila neizbrisiv trag na sprsku modernu umetnost XX veka. Zahvalana sam galeriji Lazar Vozarević na izuzetnoj saradnji jer smo izložili dela iz privatne kolekcije koja nisu uvek dostupna publici“, izjavila je Tijana Stojiljković, istoričar umetnosti i autor ove izložbe.

Izložba Majde Kurnik „Život pretočen u slike“ poseduje vrednost muzejske kolekcije i od posebnog je značaja za mitrovačku, ali i publiku iz regiona. Povezanost dva umetnika, Majde Kurnik i Lazara Vozarevića, stvara specifičnu atmosferu između njihovih opusa i dijaloga ove dve kolekcije umetnika koju su za života drugovali, zajedno studirali i bili prijatelji.

Majda Kurnik (1920-1967) umetnički se formirala u Beogradu nakon što je njena porodica bila primorana da napusti Sloveniju. Pohađala je poznatu školu Mladena Josića, zatim upisala Likovnu Akademiju gde je za profesore imala Mihajla Petrova, Ivana Tabakovića, Đorđa Andrejevića Kuna, Kostu Hakmana i Marka Čelebonovića, a onda se nakon diplomiranja, usavršavala u Državnoj majstorskoj radionici kod slikara Mila Milunovića. Boravila je na studijskim putovanjima u Italiju i u dva maha u Parizu kao stipendista fonda Moše Pijade.

Član Udruženja likovnih umetnika Srbije ( ULUS) postala je od 1951-ve. Prvi put je izlagala na izložbi Samostalnih 1951. Aktivno je učestvovala na izložbama ULUS-a, Oktobarskog salona, Beogradske grupe. Samostalno je izlagala u Galeriji Grafičkog kolektiva u Beogradu 1953. Dobitnica je prve nagrade na Festivalu omladine 1948. godine. Umrla je u Beogradu, maja 1967. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *