POKRAJINSKA PRIZNANJA „MILUTIN MILANKOVIĆ“ I „PAVLE JOVANOVIĆ“ PROF. DR SLOBODANU B. MARKOVIĆU I GALERIJI SLIKA „SAVA ŠUMANOVIĆ“ ŠID

Društvo

Dobitnik Pokrajinskog priznanja u oblasti nauke „Milutin Milanković“ za 2022. godinu jeste redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i član Srpske akademije nauka i umetnosti, a Pokrajinskog priznanja u oblasti umetnosti „Pavle Jovanović“ Galerija slika „Sava Šumanović“ Šid, jednoglasno je odlučila Komisija za dodelu Pokrajinske nagrade i pokrajinskih priznanja.

Profesora. dr Slobodana B. Markovića, za izuzetan doprinos nauci, za dobitnika Priznanja „Milutin Milanković“ predložio je Dr Tin Lukić, vanredni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. U obrazloženju odluke Komisije se, uz ostalo, navodi da je prof. dr Slobodan B. Marković, redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, istraživač u oblasti geonauka poznat na globalnom nivou, uvršten je na prestižnu listu najuspešnijih istraživača u svetu Univerziteta Stanford za rezultate postignute u 2020. i 2021. godini. Za 2020. i 2021. godinu je nagrađen za naučnu izvrsnost kao najcitiraniji naučnik u AP Vojvodini, u oblasti prirodne nauke, podoblast za fiziku, hemiju i fizičku geografiju.

Galerija slika „Sava Šumanović” u Šidu je specijalizovana muzejska ustanova, koja je osnovana 21. septembra 1952. godine, poklonom Perside Šumanović, majke slikara Save Šumanovića. Ona je poklonila Opštini Šid dela svog tragično stradalog sina, koja su od velike materijalne i umetničke vrednosti, takođe i porodičnu kuću u kojoj se sada nalazi Galerija slika „Sava Šumanović”. Nastavljajući srpsku tradiciju zadužbinara, legatora i darodavaca, Persida je svome rodnom Šidu omogućila da ljubitelji slikarstva i umetnosti mogu da se upoznaju sa stvaralaštvom jednog od naših najznačajnijih umetnika.

Dobitnicima će pokrajinska priznanja „Milutin Milanković“ i „Pavle Jovanović“ biti uručena 15. maja, na svečanoj akademiji povodom obeležavanja 175. godišnjice Majske skupštine u Sremskim Karlovcima, na kojoj je proglašeno stvaranje Srpske Vojvodine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *