ZLATNI KRANČEVIĆ

Gradske vesti

Кamerni hor ,,Кrančević” donosi još jedno zlato u Sremsku Mitrovicu, ovog puta najsjajnije jer su, zajedno sa omladinskim horom iz Zrenjanina, naši Mitrovčani i pobednici kategorije!

Predstavili su se izvođenjem 4 kompozicije različitog karaktera (,,Ave Marija” Jakova Arkadelta, “Deveta rukovet” Stevana St. Mokranjca, ,,Zaspo Janko” u aranžmanu Dušana Pokrajčića i bugarsku pesmu ,,Mari mome, crnooko” koju je obradio Dobri Hristov), a žiri u sastavu: Dr Dragana Cicović, Mr Mladen Matović i Dr Igor Sarajlić, ocenio ih je najvećim brojem bodova (97).

XXII horski festival “Majske muzičke svečanosti” realizovao se u organizaciji SCPD “Srbadija” iz Bijeljine, a u prostoru predivnog Centra za kulturu “Semberija”, u subotu i nedelju, 13. i 14. maja 2023. godine.

Nakon nastupa na koncertu nakon proglašenja pobednika, naši zlatni učenici MŠ “Petar Кrančević”, nastavili su put ka Banjoj Luci. Učešće na takmičenju u Bijeljini i dvodnevni radni boravak u administrativnom, univerzitetskom i kulturnom centru Republike Srpske predstavlja prvi deo realizacije projekta kojim je ovaj hor konkurisao i dobio značajnu podršku za realizaciju programa “Fond za talente” kod Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu.
U Banjoj Luci. Sremskomitrovački đaci su bili izuzetno srdačno primljeni na Akademiji umjetnosti, tačnije, na studijskom programu Muzička umjetnost. Tom prilikom je ostvarena saradnja ove dve institucije, što otvara mogućnost za realizaciju zajedničkih projekata u budućnosti.

Autor projekta i inicijator uspostavljanja ove značajne saradnje jeste dirigentkinja hora “Кrančević”, profesorica Jovanka Ivanić, kao predstavnik škole iz Sremske Mitrovice, dok je u ime Akademije iz Banja Luke, realizaciju gostovanja Mitrovčana pomogao viši asistent na katedri za dirigovanje, mr Dušan Urošević.
Učenici i nastavnici jedine srednje muzičke škole u Sremu, koji su ispratili aktivnosti hora, ali i instrumentalista koji su nastupili u Banjoj Luci, ističu atmosferu prijateljstva i podrške, koja je vladala tokom trodnevnog boravka u Republici Srpskoj.

Da bi se još bolje upoznali sa aktivnostima naših nadarenih učenika i nastavnika, zaposleni u MŠ “Petar Кrančević” pozivaju građanstvo da dođu na koncerte povodom obeležavanja 60 godina postojanja i uspešnog rada škole.

Prvi koncert će biti održan u ponedeljak 22. maja u Pozorištu “Dobrica Milutinović”, a drugi u utorak 23. maja u Galeriji “Lazar Vozarević”. Oba koncerta počinju u 19.00 časova. Podrška sugrađana i aplauzi biće veliki podstrek mladim ambasadorima muzičke umetnosti Sremske Mitrovice da nastave da predano rade i promovišu naš grad u zemlji i regionu ovako uspešno i zapaženo kao do sada.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *