MIROVIĆ: Za obnovu i opremanje ustanova kulture i kulturnih centara u Vojvodini 500 miliona dinara

Gradske vesti

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je danas ugovore u ukupnoj vrednosti od 500 miliona dinara za finansiranje i sufinansiranje projekata obnove i opremanja kulturnih ustanova i centara u javnoj svojini AP Vojvodine. Na konkursu Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama podržani su projekti u 11 gradova i opština.

„Izdvajanjem ovih sredstava pokrenuli smo jedan snažan proces i verujem da ćemo u budućnosti biti ponosni što smo deo zajedničke politike jer smo obezbedili finansijska sredstva koja nas vode ka realizaciji projekata u oblasti kulture. Toga ne bi bilo da nismo uredili javne finansije i vodili uspešnu politiku zajedno sa predsednikom Republike i Vladom Srbije. Zbog održanja našeg duha, zbog kulturnih stvaralaca i mladih koji treba da ostanu u svojim sredinama, usmerili smo novac i u manje sredine“, istakao je Mirović.

Grad Sremska Mitrovica je dobio sredstva za rekonstrukciju Pozorišta „Dobrica Milutinović“, u Titelu će biti rekonstruisan Dom kulture, a obezbeđen je novac i za nastavak radova na rekonstrukciji i dogradnji domova kulture u Srbobranu i Sirigu, kao i Centra za kulturu u Staroj Pazovi.

Podržan je i projekat za adaptaciju Slovačkog vojvođanskog pozorišta u Bačkom Petrovcu, kao i za adaptaciju prostora za Amatersko pozorište „Branislav Nušić“ u Šidu. Obezbeđen je i novac za radove na tekućem održavanju objekta Narodnog pozorišta „Sterija“ u Vršcu, Doma kulture u Vladimirovcu, zatim za investiciono održavanje Doma kulture u Adorjanu, kao i za rekonstrukciju i sanaciju poslovnog prostora za kulturno-umetničku delatnost i zabavu u Opovu.

„Od 2016. godine do danas uložili smo dve milijarde i 888 miliona dinara u infrastrukturu u ovoj oblasti – između ostalog, i za Srpsko narodno pozorište, naš najstariji teatar, izgradnju Narodnog pozorišta u Subotici i mnoge druge projekte“, istakao je Mirović.

Gradonačelnica Sremske Mitrovice Svetlana Milovanović zahvalila je Pokrajinskoj vladi i resornom sekretarijatu na podršci koja, kako je rekla, mnogo znači svima koji rade u institucijama kulture ali i građanima u svim mestima u kojima će ovi projekti biti realizovani.

Današnjem događaju prisustvovala je i Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Info: vojvodina.gov.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *