PROJEKAT “EDU CLIC” PREDSTAVLJEN U MITROVAČKOJ GRADSKOJ KUĆI

Gradske vesti

Projekat „EDU CLIC” Edukacijom do ublažavanja klimatskih promena u području upravljanja komunalnim otpadom, predstavljen je u Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici. Reč je o projektu hrvatsko- srpskog partnerstva, čiji je cilj ublažavanje klimatskih promena, smanjenje efekta staklene bašte i unapređenje kvaliteta životne sredine kroz modernizaciju regionalne deponije “Srem – Mačva”.

Nosilac projekta je Prehrambreno – tehnološki fakultet iz Osijeka, u saradnji sa fakultetom Tehničkih nauka iz Novog Sada i Regionalnom razvojnom agencijom Srem.

Petar Samardžić, zamenik gradonačelnice Sremske Mitrovice je istakao da se ovaj projekat implementira na teritoriji Republike Srbije, između ostalog i u Sremskoj Mitrovici i da mu je posebno drago što je projektni tim izabrao grad na Savi za mesto održavanja konferencije u okviru EDU KLIK projekta.

“Aktivnosti su za svaku pohvalu, posebno ističem aktivnost koja u ekološku integriše i socijalnu komponentu, a to je distribucija briketa kao ogreva za socijalno ugrožene kategorije stanovništva”, rekao je Samardžić i dodao da projekat podrazumeva sakupljanje biomase, odnosno poljoprivrednog otpada koji nastaje orezivanjem vinove loze i voćaka, pretežno na Fruškoj gori, koji će se potom na regionalnoj deponiji pretvarati u kompost i briketirati za ogrev.

“Zatim će se besplatno distribuirati socijalno ugroženim domaćinstvima sa teritorije Grada Sremska Mitrovica i šire, tako da imamo zaokruženi proces i pozitivan primer cirkularne ekonomije”, zaključioje Samardžić.

On je dodao da će se ovim projketom ostvariti benefiti za sve građane Sremske Mitrovice i šire društvene zajednice, a zahvaljujući socijalnoj komponenti najveće benefite će imati oni građani kojima je pomoć zaista i najpotrebnija.

“Projekat se odlično uklapa sa ostalim srodnim aktivnostima koje se tiču Zelene agende. Samardžić je podsetio na nedavno započet Projekat ‘ODVAJAMO’, koji je zaživeo, a tiče se separacije komunalnog otpada, potom na ozelenjavanje javnih na teritoriji Grada Sremska Mitrovica, na to da treću godinu zaredom Grad Sremska Mitrovica učestvuje u finansiranju programa Energetska sanacija porodičnih kuća i stanova, da se radi projektno-tehnička dokumentacija u brojnim projektima iz oblasti urbane mobilnosti itd. Postavljeni su ekološki semafori na frekventnim raskrsnicama, s ciljem smanjenja emisije CO2, uopšte radi se mnogo na unapređenju kvaliteta životne sredine”, rekao je Samardžić.

Poznato je da deponije predstavljaju treći najveći antropogeni izvor emisije metana u svetu. Upravljanje otpadom u Srbiji se uglavnom temelji na odlaganju otpada na deponijama, što značajno doprinosi nacionalnom ugljeničnom otisku.

“Stoga postoji potreba za unapređenjem infrastrukture za upravljanje otpadom, tako i za praktičnom obukom osoblja koje je uključeno u poslove upravljanja komunalnim otpadom, a posebno operatera deponije”, istakao je na konferenciji profesor doktor Goran Vujić sa Departmana za inženjerski zaštite životne sredine Fakulteta tehničkih nauka univerziteta u Novom Sadu.

On je dodao da u Srbiji trenutno ne postoje formalni ili neformalni oblici ovakve edukacije i da se upravo projektom EDU-CLIC pokušava sodgovoriti na tu potrebu, dok se dugoročno pokušava ublažiti negativan uticaj deponija otpada na životnu sredinu te smanjiti emisije metana s deponije.

Projektom je planirano unapređenje poslovanja Regionalne deponije Srem – Mačva u pravcu smanjenja emisije štetnih gasova, kako bi se efekat staklene bašte sveo na minimum sa ciljem unapređenja životne sredine.

Kako je istakao Milan Mirić, direktor Regionalne razvojne agencije „Srem” Ruma, predviđa se da će ceo sektor upravljanja komunalnim otpadom u regionu imati korist od EDU-CLIC projekta, jer će svi učesnici uključeni u prikupljanje i zbrinjavanje komunalnog otpada dobiti uvid u mogućnosti smanjenja efekta staklene bašte te generalno povećanja kvaliteta životne sredine kroz delotvornu modernizaciju deponije te razvijen program edukacije. Projektom će se izraditi plan nadogradnje regionalne deponije Sremska Mitrovica, kako bi se dobio moderan centar za upravljanje otpadom. Izrađeni plan nadogradnje moći će se kao ogledni plan koristiti i za ostale regionalne deponije u Srbiji. Takođe, projektom je predviđeno da se u sklopu regionalne deponije Sremska Mitrovica uspostavi infrastruktura za edukativni centar te da se razvije nastavni plan i program za obuku osoblja i operatera uključenih u poslove upravljanja komunalnim otpadom.

Cilj projekta je podržati prelazak na obnovljive izvore energije kroz stvaranje novog modela financiranja, naveo je prof. dr. Jurislav Babić, dekan Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku. Model će se, ističe on, temeljiti na najboljim praksama financiranja zajednice i utecajnog ulaganja za lokalnu samoupravu, posebno tumačen za lokalni kontekst u Sjevernoj Makedoniji.

„Naknadnim opremanjem dečjeg vrtića PVThybrid kolektorima demonstrirat će se održivost nove tehnologije prikazivanjem stvarnih ušteda tokom određenog vremenskog razdoblja. Različiti dionici bit će uključeni u proces sudelovanja u stvaranju modela, osiguravajući njegovu održivost i izvedivost u lokalnom kontekstu” zaključio je on.

Projekat traje do kraja ove godine, a ukupna vrednost je 502.000 EUR-a.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *