PU “PČELICA”: “SALMONELA PRENETA KONTAKTOM”

Gradske vesti

Nakon pojave salmonele u PU“Pčelica“ Sremska Mitrovica, (po saznanju za prvi slučaj obolelog deteta), preduzete su sve neophodne mere u u cilju otkrivanja uzroka i sprečavanja daljeg širenja salmonele. Hitno su obaveštene nadležne inspekcijske službe koje su izašle na teren.
Nakon inspekcijskog pregleda od strane sanitarne i veterinarske inspekcijske službe nisu utvrđene nepravilnosti u radu ustanove ali su naložene vanredne preventivne mere, koje je ustanova izvršila.
U saradnji sa ZZJZ i pedijatrom, organizovan je Savet roditelja ustanove.Кako po mišljenju pedijatra , salmonelu može da se prenese osoba koja nema simptome bolesti, Savet roditelja je preventivno doneo Preporuku da roditelji odnesu uzorak stolice deteta na analizu- koprokulturu. Jedan deo roditelja je postupio po preporuci Saveta, te su izvršili preventivni pregled.
Dana 22.06.2023.godine, predškolska ustanova je dobila dopis od ZZJZ , koji se konstatuje da je u periodu od 30.05.2023 do 11.06.2023 registrovano ukupno 23 obolele deteta., od kojih je većina imala blažu kliničku sliku, a šestoro dece je hospitalizovano. Кonstatuje se da je u okviru epidemiološkog istraživanja , izvršeno laboratorijsko ispitivanje zatečenih uzoraka hrane, briseva radnih površina i ruku zaposlenih kao i vanredni zdravstveni pregledi zaposlenih. U ispitivanim uzorcima nije otkriveno prisustvo patogenih uzročnika .
Na osnovu napred navedenog, a kako nije utvrđen izvor zaraze, po mišljenju ZZJZ , najverovatniji put prenošenja zaraze je kontaktom., te je preporuka ZZJZ ustanovi da se , obzirom na specifičnost kolektiva ( uzrast dece) pooštre mere lične i opšte higijene u ustanovi uz obavezan nadzor vaspitača nad održavanjem higijene dece.
Кako je u zajedničkom interesu , roditelja i zaposlenih u ustanovi, da nam deca budu zdrava i bezbedna, predškolska ustanova će i dalje postupati po naloženim merama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.