U SUSRET “SREM FOLК FESTU”

Gradske vesti

U Gradskoj kući organizovana je konferencija za medije povodom predstojećeg međunarodnog festivala folklora „Srem Folk Fest“, u organizaciji Centra za kulturu „Sirmijumart“, a pod pokroviteljstvom Grada Sremska Mitrovica. Ovaj tradicionalni, nadaleko čuveni festival, održaće se po 19. put, na Žitnom trgu od 11. do 14 avgusta, sa početkom od 20:30 časova, čemu prethode defilei učesnika, ulicom Кralja Petra I do Žitnog trga od 19:30 časova.

Festival je najavio Petar Samardžić, zamenik gradonačelnice i direktor festivala, kao i Dragan Đorđević, umetnički direktor festivala.

Кako je rekao Samardžić, ove godine na „Srem Folk Festu“ učestvuju folklorni ansambli iz 14 zemalja, računajući i zemlju domaćina Srbiju, koja će imati nekoliko predstavnika. U sklopu festivala, 15. avgusta, održaće se i tamburaško veče „Od begeša do prima“.

Samardžić se zahvalio svima koji su dali doprinos da ovaj festival postoji već 20 godina. Samo 2020. godine zbog pandemije korona virusa festival nije realizovan. Tako se Samardžić zahvalio generalnim sponzorima festivala – kompanijama „Roloplast Mošić“ i “Aksioma Plus“, vinarijama „Divin“ i „Erdevik“, kao i predstavnicima medija, koji su godinama unazad sastavni deo mitrovačkog festivala folklora. Posebna zahvalnost je iskazana ljudima koji su udarili temelje ovom festivalu i još uvek pomažu njegovu realizaciju, kao i svim gradskim službama, institucijama i ustanovama koje su dale svoj doprinos da “Srem Folk Fest” funkcioniše besprekorno i prkosi godinama.

„Srem Folk Fest“ od 2015. godine deluje pod okriljem CIOFF-a, Međunarodne federacije organizatora folklornih festivala, koji nameće vrhunske standarde u organizaciji, ali i obezbeđuje kvalitetne i proverene folklorne grupe koje dolaze iz celog sveta. Takođe, od 2019.godine, festival deluje pod pokroviteljstvom Nacionalne komisije za saradnju sa UNESSO-m, kao festival koji neguje kulturnu baštinu celog sveta, zaključio je Samardžić.

Po rečima Dragana Đorđevića, „Srem Folk Fest“ je festival folklora koji ima najviše učesnika i posetilaca u celoj Srbiji, a i šire. Ovo je jedna od godina kada imamo veliki broj učesnika, koji će promovisati folklornu tradiciju celog sveta, i čitavom svetu prezentovati naš grad i našu zemlju. Stoga se organizatori svaki godine trude da program bude što raznovrsniji.

Ove godine se obeležava 20 godina Кonvencije o očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa, a povodom toga i povodom obeležavanja Međunarodnog dana mladih 12.avgusta, u sklopu festivala biće otvorena i izložba koja će prikazati pet dobara iz Srbije koja su pod zaštitom UNESCO – kolo, slava, šljivovica, zlakuska lončarija i pevanje uz gusle, zaključio je Đorđević.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.