PRVA REGIONALNA KOLONIJA PUSTOVANJA VUNE ODRŽANA U SREMSKOJ MITROVICI

Gradske vesti

Potpredsednica Vlade Republike Srbije, predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i ministarka kulture Maja Gojković prisustvovala je Diplomatskom danu u okviru Prve regionalne kolonije pustovanja vune u Sremskoj Mitrovici.

Događaj je okupio žene iz Srbije i Bosne i Hercegovine koje se bave pustovanjem i zainteresovane su za očuvanje tradicije i regionalnu saradnju u cilju stvaranja zajedničkih rukotvorina sa etno motivima pograničnog podneblja.

Gojković je naglasila da je kolonija u Sremskoj Mitrovici potvrda da kultura zaista predstavlja najsnažniju sponu među pojedincima i društvima i da je, zajedno sa turizmom, važna privredna grana.

Ona je istakla da se Prvom regionalnom kolonijom pustovanja vune i stvaranjem zajedničkih rukotvorina sa motivima prekograničnog podneblja grade novi mostovi saradnje, podstiče ekonomsko osnaživanje žena iz seoskih sredina i daje pečat očuvanju kulturne baštine ovog podneblja.

Potpredsednica Vlade je navela da je očuvanje kulturnog nasleđa jedan od prioriteta kulturne politike Srbije i u tom cilju, uz izvanrednu saradnju sa Etno mrežom, Ministarstvo kulture od ove godine sprovodi konkurs za podršku projektima iz oblasti zaštite i savremene interpretacije starih tradicionalnih zanata i njihove primene.

Autor fotografija: Dario Konstantinović

To je jedan od pokazatelja još sveobuhvatnije brige naše države kako za kulturnu baštinu, tako i za podsticanje razvoja starih tradicionalnih zanata, njihove primene u savremenom stvaralaštvu, očuvanje i prenošenje znanja, rekla je Gojković.

Gojković je ocenila da su žene okupljene u koloniji pustovanja vune, koje su samouke ili su izradu rukotvorina naučile od svojih majki ili baka, pravi čuvari nasleđa i pozitivan primer devojčicama.

Prenoseći veštine i znanja mlađim generacijama, one pokazuju i da se od svog rada može živeti, a istovremeno, negovati ono najvrednije što su nam preci ostavili u amanet – tradiciju, zaključila je potpredsednica Vlade.

Učesnicama su se obratili gradonačelnica Sremske Mitrovice Svetlana Milovanović, zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva i ambasador Australije u Srbiji Danijel Emeri.

Prvu regionalnu koloniju pustovanja vune u okviru projekta „Zajedno za kulturni turizam – Prekogranična saradnja za bolji društveno-ekonomski razvoj i očuvanje tradicionalnih zanata” organizovali su „Etno mreža” i NALED, u saradnji sa udruženjem Bosanske rukotvorine.

Autor fotografijea: Dario Konstantinović

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *