U MUZEJU SREMA IZLOŽEN UNIKATNI ZLATNI AVARSKI POJAS IZ ŠESTOG VEKA

Gradske vesti

U Muzeju Srema u Sremskoj Mitrovici, prvi put je izložen izuzetno vredan predmet – zlatni avarski pojas iz šestog veka, čija je vrednost veća od milion evra.

Zlatni pojas printscreen

Ova izložba nosi naziv „Četiri dana zlatnog pojasa Sirmiuma“ i ona je u okviru tradicionalne manifestacije „Novembarski dani“ kojima se obeležava slava zaštitnika grada, Svetog Dimitrija.

Foto: Moj grad SM

Potpredsednik Pokrajinske vlade Branko Ćurčić je rekao: „Zadovoljstvo mi je što sam večeras ovde u Sremskoj Mitrovici, pogotovo ovim povodom, s obzirom da se radi o najvrednijem artefaktu sa područja Sremske Mitrovice odnosno nekadašnjeg Sirmiuma. Pokrajinski sekretarijat za kulturu učestvovao je u finansiranju ovog projekta sa 2 miliona dinara a vrednost projekta je 5 miliona dinara. To je jedan od najvrednijih artefakata iz avarskog vremena koji je pronađen ovde i drago mi je što će svi koji su zainteresovani imati priliku da ga vide ovde večeras. Pokrajinska vlada zajedno sa nadležnim sekretarijatom nastaviti sa finansiranjem ovakvih projekata koji imaju za cilj zaštitu kulturnog istorijskog nasleđa na našem prostoru“.

Foto: Moj grad SM

Direktor Muzeja Srema Andrija Popović povodom otvaranja izložbe je rekao: „Zlatni avarski pojas je unikatni neprocenjiv predmet, njegova materijalna ali i kulturna vrednost je zaista neprocenjiva. Pre svega tu su materijali od kojih je sačinjen, sastoji se od deset kopči, od zlata i dragog kamenja, težina mu je oko kilogram i po. Njegova vrednost je u tome što je unikatan ne postoji nigde na svetu. Postoje još dva predmeta, koja su pomalo nalik na njega, međutim nijedan pojas nije kompletan. Mađarska ima nešto slično, ali jedino naš pojas ima sve komponente i po svojoj tehnici izrade je daleko ispred svih“.

Foto: Slobodan Maksić, Muzej Srema

 „Kada je u pitanju ta tehnika to je specijalna tehnika izrade šan pleve, koja je karakteristična za vizantijske majstore. Možemo pretpostaviti da su Vizantijci ponudili neku vrstu otkupa Avarima, najverovatnije kaganu Bajanu I odnosno da mu izrade pojas kao zalog da ode da osvaja negde drugde, ali kao što nas istorija uči to nije bilo tako, on je osvojio grad Sirmium 582. godine, ali je nama zlatni pojas ostao kao trag tog vremena. Ta tehnika kao takva je neponovljiva i ne može se replikovati u današnje vreme što je još dodatna vrednost našeg pojasa“, dodao je Popović.

Foto: Moj grad SM

Pojas je pronađen 1992. godine u ataru sela Divoš, nakon čega stiže u Muzej Srema na analize.

Foto: Moj grad SM

„Procena stručnjaka je bila da on mora da ide za Beograd na konzervaciju i dodatna ispitivanja. Narodni muzej je smatrao da sam avarski pojas treba da pripadne njima kao vrhovnom muzeju u Srbiji međutim naše tadašnje rukovodstvo snažno se borilo da se taj pojas vrati u Sremsku Mitrovicu. Vrhovni sud je 2007. odlučio da pojas pripadne Muzeju Srema i tada je pojas vraćen u Sremskoj Mitrovici. Svi znamo da do dana današnjeg nije izložen nijednom i da je 31 godina od kada je pronađen. Danas je godišnjica Muzeja Srema, slavimo 77. godina od osnivanja pa samim tim je i veća i lepša prilika da avarski pojas bude izložen“, rekao je zamenik direktora Muzeja Stefan Vučić.

Foto: Moj grad SM

Na snazi su posebne mere bezbednosti, onako kako nalaže izlaganje kulturnog blaga prvog reda. U prostoriji u kojoj je pojas izložen, posetioci mogu da se zadrže tek pet minuta. U prostoriji istovremeno može biti najviše petoro ljudi, a posetioci će prolaziti kontrolu, poput one na aerodromima. Korišćenje mobilnih telefona je zabranjeno.

Foto: Moj grad SM

Izložba će biti otvorena za javnost četiri dana, od 23. do 26. novembra, u periodu od 10 do 20 časova.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *