POSLE MNOGO GODINA ČALMANSKI HRAM SVETOG GEORGIJA IMA NOVA ZVONA

Gradske vesti

Pre samo nekoliko dana, nova zvona Hrama svetog Georija u Čalmi osveštao je vladika sremski Vasilije. Danas, na radost meštana i starešine Hrama, zvona su podignuta.

Čalmanski Hram je sa oštećenim zvonima bio dugi niz godina. Uz zalaganje starešine hrama, prote Darka Danguzova, Hram ima tri nova zvona, u slavu svete Trojice, a darodavci Miodrag Ružić, Nenad Vukmir, Branislav Rogulja i Stanislav Dulić, podjednako su zaslužni za vraćanje sjaja ovoj svetinji.

„Danas je radostan dan za sve Čalmance i mene sa njima. Zvona, u  pravoslavnoj veri imaju značajnu funkciju, njima se oglašavaju i radosni i tužni događaji za meštane i veliki su blagoslov za sve, ali imaju i kulturno-istorijsku vrednost, a staro, napuklo zvono smo spustili i izložili u porti jer tradicija mora da ima kontinuitet.

Kuriozitet je da je staro zvono čak iz 1923. godine”, rekao je prota Darko Danguzov.

Sutra će zvona čalmanskog Hrama biti i elektrifikovana.

Inače, Hram svetog Georgija u Čalmi sagrađena je za vreme Habzburške monarhije, 1766. godine, za potrebe sve brojnijeg doseljenog pravoslavnog stanivništva.

Pretpostavlja se da je prvobitni ikonostas oslikao Grigorije Davidović – Opšić, poznati slikar iz Čalme, koji je crkvu i živopisao u drugoj polovini 18. veka u periodu od 1773. do 1817. godine

Crkva je teško stradala za vreme Drugog svetskog rata, kada je uništen zvonik, a ikonostas i zidno slikarstvo teško stradali.

Postojeći ikonostas, ikone i oslikavanje zidova je iz perioda 90-tih godina XX veka.

Maja 2008. je završena rekonstrukcija eksterijera Srpske pravoslavne crkve svetog Georgija u Čalmi. Crkva je zidana opekom i pokrivena dvoslivnim krovom od biber crepa. Fasade su malterisane i dekorativno obrađene plitkom malterskom plastikom, pri čemu je vertikalna podela izvršena pilastrima sa profilisanim kapitelima a horizonralna podela soklom i profilisanim potkrovnim vencem.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *