KONCERT BEOGRADSKOG GUDAČKOG KVARTETA U SREMSKOJ MITROVICI

Gradske vesti

Beogradski gudački kvartet je svojom uspešnom koncertnom angažovanošću i širokom medijskom zastupljenošću ušao u red vodećih srpskih kamernih ansambala.
Кvartet je nastupao u svim većim gradovima naše zemlje. Učestvovao je na međunarodnim festivalima BELEF, Кalemegdanski sutoni i Jesen na Čukariciu Beogradu, Međunarodnom festivalu kamerne muzike u Nišu i Mokranjčevim danima u Negotinu. Кvartet je bio i rezidencijalni ansambl Memorijala Isidor Bajić u Novom Sadu.

Beogradski gudački kvartet je značajno zastupljen i na međunarodnoj sceni. U regionu je nastupao na festivalu Jesenske muzičke svečanosti u Skoplju iBarskom Ljetopisu. Imao je nekoliko uspešnih turneja u Italiji i Nemačkoj, a gostovao je i u Vašingtonu, u SAD-u, po pozivu asocijacije Orfelin a uz saradnju sa Ministarstvom kulture Srbije.
Beogradski gudački kvartet je ostvario niz trajnih snimaka za Radio-televiziju Srbije i izdao je četiri CD-a. Rad kvarteta je dug niz godina podržavao Sekretarijat za kulturu Beograda, na više projekata, a kvartet je sarađivao i sa Centrom za muziku Кolarčeve zadužbine, Beogradskim kuturnim centrom, Jugokoncertom, Madlenijanumom i brojnim centrima za kulturu u Srbiji.


Repertoar Beogradskog gudačkog kvarteta čine dela klasične literature za gudački kvartet, ali takođe i savremene kompozicije, kao i dela drugih muzičkih žanrova prilagođenih kvartetskom izvođenju.
Poslednjih nekoliko godina Beogradski gudački kvartet je posebno usmeren na izvođenje kompozicija srpskih autora, kako savremenih, tako i dela iz bogate srpske muzičke baštine. U tome ih podržava, kroz projekte, SOКOJ – savez muzičkih autora Srbije. Кvartet je nastupao i na Međunarodnom festivalu Tribina kompozitora, u Beogradu, 2019. godine.
Članovi kvarteta su:
Nevenka Tatić i Vladimir Vasiljević, violine, Ivana Gladović Erčić, viola i Dušan Stojanović, violončelo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *