MITROVAČKE VASPITAČICE UČESNICE KONFERENCIJE „SVIJET OBRAZOVANJA BRIŠE GRANICE“

Gradske vesti

Asocijacija najboljih nastavnika bivše Jugoslavije je šesti put organizovala konferenciju „Svijet obrazovanja briše granice“. Ovog puta konferencija je održana u Banjoj Luci, od 4. do 7.aprila 2024. godine, okupivši oko dve stotine prosvetnih radnika sa prostora Regiona zapadnog Balkana.

Vaspitači iz Sremske Mitrovice Ana Ivetić i Vesna Stanimirović dale su svoj doprinos učešćem i aktivnim radom na konferenciji, prezentujući vaspitno-obrazovni rad predškolske ustanove kroz pedagogiju srećnog učenja. Učešćem na Sajmu obrazovanja, koji je bio sastavni deo ove konferencije, pomenute vaspitačice izlagale su didaktička sredstva koja koriste u svojoj nastavničkoj praksi, a za koja su ponela Priznanje za najbolji resurs srećnog učenja, kada je u pitanju „Piramida“ u autorstvu Ane Ivetić i Priznanje za najoriginalniji didaktički materijal koji je uslužbi srećnog učenja, na nivou Zapadnog Blakana, u autorstvu Vesne Stanimirović.

Odlazak na konferenciju u najvećoj meri podržao je Grad Sremska Mitrovica, kao i roditelji dece koja su nekada i koja trenutno pohađaju PU „Stonogica“. Sremska Mitrovica je i ovog puta pokazala da je predškolsko vaspitanje i obrazovanje prioritet i prva stepenica na putu celoživotnog učenja najmlađih sugrađana, te da je ulaganje u ovaj deo obrazovnog sistema značajan doprinos budućem obrazovanju najmlađih sugrađana.

Bogata i veoma dinamična agenda konferencije, omogućila je niz kvalitetnih aktivnosti, kroz koje su nastavnici regiona imali priliku da posete vaspitno-obrazovne ustanove u Banjoj Luci, od predškolskih do srednjoškolskih, ali i da učestvuju u „Balkanskoj zbrornici“ održanoj u Privrednoj komori Republike Srpske. Na svečanoj ceremoniji dodele priznanja, osim pomenutih, Ani Ivetić je uručena i Pohvalnica kojom je postala ravnopravni član Asocijacie najboljih nastavnika Regiona Zapadnog Balkana, dok je na 4. konferenciji održanoj u Sarajevu pre dve godine, Vesna Stanimirović ponela titulu jednog od šest najboljih direktora vaspitno-obrazovnih ustanova Regiona Zapadnog Balkana.

Na ovim konferencijama se pije kafa, kava, kahva i kave, govoreći istim jezikom i istim srcem, bez obzira na istoriju ili povijest. Na ovim kinferencijama se govori o obrazovanju koje je srećno i koje u fokusu ima razvijanje empatije i pozitivnih vrednosti kod dece. Naravno da smo ponosni na postignute uspehe u smislu priznanja, koje smo zasluženo dobile i ponele u Sremsku Mitrovicu, ali ono što je za mene najdragocenije priznanje jeste da smo deo balkanske prosvetne zajednice u kojoj se ne takmičiš nego doprinosiš. Kroz ove prilike i mogućnosti svako od nas, razmišljajući o svojoj dosadašnjoj nastavničkoj praksi, može i mora sebi postaviti pitanje: „Šta mogu da uradim lepše i bolje, kvalitetnije i značajnije za svoju decu, u svojoj učionici, za svoj grad? Na ovom okupljanju saznajete da postoji nastavnik koji tokom svakog letnjeg raspusta provede dva meseca u Africi obrazujući decu kojoj obrazovanje nije dostupno. Ovde upoznate nastavnicu iz Švedske koja doputuje kako bi pola sata govorila o svojoj nastavničkoj praksi i kako bi poklonila iskustva koja unapređuju i našu nastavničku praksu. Zagrlite Sanelu iz Tuzle, Eminu iz Srajeva, Marinu iz Makedonije i mnoge druge koji nesebično doprinose boljitku i dobroj i lepoj slici obrazovanja na Balkanu”, rekla je Vesna Stanimirović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *