MITROVICA NIJE ZABORAVILA BRANIOCE U APRILSKOM RATU

Gradske vesti

U znak sećanja na stradale branioce Sremske Mitrovice u Aprilskom ratu položeni su venci na spomenik poginulim vojnicima Kraljevine Jugoslavije, na platou kod Starog mosta. U ime lokalne samouprave Grada, vence su položili zamenik gradonačelnice Petar Samardžić i Zoran Miščević, zamenik načelnika Gradske uprave za kulturu i sport.

Kako je tom prilikom istakao Petar Samardžić, na mestu gde je pre tri godine podignut spomen-krst, bila je prva linija odbrane grada tokom Aprilskog rata, druga je bila na Rumskoj malti, i treća u sadašnjem centru grada. Koliko je vojske poginulo nažalost nije poznato, žrtve nisu popisane, ali jedan nemački vojni izveštaj svedoči da je tela mrtvih jugoslovenskih vojnika bilo duž čitavog mitrovačkog keja. To govori o veličini otpora okupatoru i veličini žrtve koju Mitrovčani nikada neće zaboraviti.

Na ovom mestu, pre osam decenija, vojnici Kraljevine Jugoslavije suprotstavili su se nadolazećim nemačkim jedinicama koje su nastupale iz pravca Petrovaradina, Iloka, Šida, u ratu čiji je ishod, saznalo se to veoma brzo, bio unapred određen.

Foto: mojgrad.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *