ODRŽANA TRIBINA “NA MATURU BEZ AUTOMOBILA”

Gradske vesti

Agencija za bezbednost saobraćaja i Ministarstvo unutrašnjih poslova uz podršku Grada Sremska Mitrovica su organizovali tribinu „Na maturu bez automobila“ gde su mitrovački maturanti imali priliku da saznaju o opasnostima koje donose brza i neprilagođena vožnja, vožnja pod dejstvom alkohola, glasna muzika i sve ostalo što može izazvati nezgodu i ostaviti trajne posledice.

U ime Grada, prisutne je pozdravila zamenica načelnika za obrazovanje Snežana Konjević, zahvalila se Agenciji za bezbednost saobraćaja i Ministarstvu unutrašnjih poslova što organizuju tribinu za mitrovačke maturante.

Na tribini je govorio Veljko Ćurčić iz Agencije za bezbednost saobraćaja i istakao da godišnje oko sto mladih izgubi život u saobraćajnim nesrećama, da se uglavnom radi o novim vozačima koji su željni dokazivanja i nesvesni posledica koje brza vožnja može da donese.

Mladima su se obratili Veljko Vukomanović i Bojana Gladović iz Saveza paraplegičara i kvadriplegičara Srbije koji su sami žrtve saobraćajnih nesreća. Idtakli su da su oboje kao suvozači bili nesvesni opasnosti neprilagođene brzine, glasne muzike i uslova na putu, i zato žele da svojim primerom mladima ukažu na sve opasnosti koje mogu da se dese u saobraćaju ali i da se pametno i odgovorno provedu na maturi.

Imajući u vidu specifičan fokus ciljne grupe ove tribine, cilj je promovisanje odgovornog ponašanja i uspostavljanje novog obrasca ponašanja među mladima, što bi na kraju dovelo do smanjenja broja stradalih na putevima, posebno tokom perioda pojačane konzumacije alkohola tokom maturantskih proslava.

Ova kampanja je pokrenuta 2014. godine, na inicijativu nastavnika i učenika Politehničke škole u Kragujevcu, kako bi se sprečilo ponavljanje tragičnog incidenta koji se desio tokom jedne maturske noći u Kragujevcu, kada je grupa maturanata stradala u saobraćajnoj nesreći vraćajući se sa proslave.

Info: mojgrad.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *