SIRMIUM MUSIC FEST

Gradske vesti

Od 24. do 28. aprila Mitrovica je domaćin Internacionalnog takmičenja “SIRMIUM MUSIC FEST”, koje okuplja muzičke talente iz celog sveta. Već osmu godinu za redom, takmičari će imati priliku da osvoje vredne nagrade, upoznaju renomirane profesore, druge izvođače i steknu dragoceno iskustvo u svom profesionalnom radu. Ove godine, prijavilo se oko 500 izvođača iz sedamnaest država.Takmičenje se izvodi onlajn i uživo, otvoreno je za publiku, a ujedno je i jedna od najvažnijih manifestacija muzičkog života našeg grada.

Ovogodišnji festival održaće se u Galeriji “Lazar Vozarević” i Muzeju Srema. Učesnici su učenici osnovnih i srednjih muzičkih škola, studenti Muzičkih akademija i slobodni umetnici, a predstaviće se u pet disciplina: klavir solo, klavirski duo, duvački instrumenti, kamerna muzika i solo pevanje. Najbolji u svakoj disciplini biće nagrađeni novčanim nagradama i titulom GRAND PRIX, a predviđene su i nagrade za najuspešnije profesore i nastavnike, nagrade žirija, nagrade za najbolje odsvirano delo E. Griga i nagrada IN MEMORIAL, u čast profesora Jovanovića za najboljeg duvača takmičenja.

Takmičenje se realizuje u organizaciji udruženja ,”Sirmium Gradus ad Parnassum” uz pomoć udruženja “Sirmijum grad dece” i Muzičke škole “Petar Кrančević”, uz tehničku podršku Centra za kulturu “Sirmijumart”, a pod pokroviteljstvom Grada Sremska Mitrovica i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Festival otvora koncert pijanistkinje Tatjana Кravčenko iz Ukrajine, dok će drugog dana festivala koncert održati Aleksandar Serdar, profesor FMU u Beogradu, posle čega sledi i promocija knjige “Umetnost interpretacije”.

Trećeg dana Festivala, 26.aprila, nastupaju norveška pijanistkinja srpskog porekla Irina Mitrović i pijanistkinja Nina Botić, dok će članovi žirija nastupiti četvrtog dana. Peti dan festivala rezervisan je za koncert pobednika takmičenja.
Svi koncerti su humanitarnog karaktera.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *