HAWKING predstavlja pionirski poduhvat sa ciljem digitalne transformacije u visokom obrazovanju za studente sa invaliditetom na Zapadnom Balkanu

Gradske vesti

U revolucionarnoj inicijativi koja je inspirisana izuzetnom snagom i upornošću dr Stivena Hokinga, HAWKING (Iznalaženje (digitalnih) rešenja za ravnopravan pristup visokom obrazovanju  za nove generacije) projekat je spreman da iznađe revolucionarna rešenja u oblasti visokog obrazovanja za osobe sa invaliditetom na Zapadnom Balkanu. Predvođen Univerzitetom Crne Gore, ovaj trogodišnji Erasmus+ KA2 CBHE Strand 2 projekat (2023-2026) ima za cilj da se bavi izuzetno vidljivim nejednakostima sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom, posebno u smislu obrazovnih i radnih mogućnosti u regionu.

Osnovni fokus HAWKING projekta je promocija digitalne transformacije u visokom obrazovanju kroz prizmu socijalne pravde, naglašavajući jednakost, pravičnost i pristupačnost za studente sa invaliditetom. HAWKING je veliki konzorcijum od 15 institucija i obuhvata 7 korisničkih visokoškolskih ustanova (HEI) sa Zapadnog Balkana: Univerzitet Crne Gore, koordinator projekta i Univerzitet Adriatik iz Crne Gore, te Univerzitet u Tuzli, Univerzitet u Bijeljini i Univerzitet u Istočnom Sarajevu iz Bosne i Hercegovine, Univerzitet “Ismail Kemali” u Vlori i Univerzitet “Fan S. Noli” iz Korče u Albaniji, zatim 5 visokoškolskih ustanova iz EU i zemalja pridruženih programu—Univerzitet u Mariboru iz Slovenija, Univerzitet u Konji, iz Turske, Univerzitet Madeira iz Portugala, Visoka škola strukovnih studija za vaspitače i poslovne informatičare – Sirmium iz Sremska Mitrovica iz Srbije, Univerzitet u Nikoziji sa Kipra i 3 NVO iz zemalja Zapadnog Balkana: Zapadnobalkanski institut – WEBIN iz Srbije, Pedagoški centar Crne Gore i Organizacija amputiraca/UDAS iz Bosne i Hercegovine.  

Kroz saradnju sa pomenutim partnerskim visokoškolskim ustanovama i organizacijama HAWKING nastoji da unapredi digitalne veštine i inkluzivnost, čime doprinosi ekonomskom i društvenom razvoju ovih zemalja. Konzorcijum čine stručnjaci sa različitim značajnim obrazovnim referencama u oblastima prirodnih nauka, matematike, digitalnih tehnologija, inkluzivnog obrazovanja i društvenih nauka kako bi se sveobuhvatno rešavali problemi postavljeni u okviru projekta. Kao takav, projekat se fokusira na uspostavljanje snažnih veza između univerziteta i zajednica kroz angažman sa neakademskim partnerima kao što su škole i opštine.

Jedan od primarnih ciljeva projekta HAWKING jeste uspostavljanje inkluzivnih mehanizama digitalne tranzicije od srednjeg ka visokom obrazovanju, sa posebnim fokusom na studente sa invaliditetom u partnerskim visokoškolskim ustanovama (HEI). Pored toga, projekat ima za cilj da poboljša institucionalno i infrastrukturno okruženje u partnerskim HEI kako bi unapredio inkluzivne nastavne metodologije i smanjio jaz u digitalizaciji obrazovanja i pružanju podrške pomenutim studentskim grupama.

Značajno je i to da je HAWKING projekat usklađen sa širim ciljevima promocije inkluzivnog obrazovanja, jednakosti i pravičnosti u visokom obrazovanju, sa posebnim fokusom na rešavanje rodnih razlika u domenu digitalne pismenosti. Podsticanjem saradnje među institucijama i razmenom najboljih praksi, HAWKING ima za cilj da prevaziđe izazove kao što su ograničen pristup za studente sa invaliditetom u visokoškolskim ustanovama na Zapadnom Balkanu i nejednakost u pomoći pri učenju zbog nedovoljnog korišćenja digitalnih alata i usluga.

Kroz šest strukturiranih radnih paketa, HAWKING projekat će isporučiti konkretne rezultate, uključujući obuke, radionice, uspostavljanje inkluzivnih usluga podrške, optimizaciju digitalnih obrazovnih alata i materijala i unapređenje inkluzivnih nastavnih metodologija. Fokusiranjem na pristup usmeren na ljude i naglašavanjem etičkih razmatranja u akademskim istraživanjima, HAWKING ima za cilj da tehnologiju učini pokretačem inkluzivnog obrazovanja, stvarajući demokratskiju i inkluzivniju budućnost za visoko obrazovanje u regionu.

Za više informacija o HAWKING projektu i njegovom uticaju na visoko obrazovanje na Zapadnom Balkanu, posetite našu projektnu veb-stranicu i pratite najnovije informacije o našim tekućim inicijativama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *