MITROVAČKI HORSKI FESTIVAL 27. I 28. OKTOBRA

Kultura

Crkveni hor „Sveti Sava“ i sveštenstvo Sabornog hrama Svetog Dimitrije u Sremskoj Mitrovici, ovih dana intenzivno rade na pripremi 2. Mitrovačkog horskog festivala, koji će se održati 27. i 28. oktobra sa blagoslovom episkopa sremskog Vasilija.
Festival se i ove godine održava u susret 800 godina (sledeće godine je centralna godišnjica) od proglašenja autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, ali će se ovog puta realizacija festivala održati i u čast poklonjenja moštima Svete Petke, svetiteljke koja je bila prava majka na duhovnom planu. Pored toga, festivalskim aktivnostima dostojno će biti obeležena i 40. godišnjica episkopske službe Njegovog preosveštenstva gospodina Vasilija.
Prvi dan festivala će početi svetom liturgijom u 9 sati, a od 12.30 do 15.15 u Sabornom hramu nastupiće 12 horova, koji će se predstaviti takmičarskim programom u trajanju od po 12 minuta. Horovi dolaze iz Obrenovca, Bora, Prijepolja, Doboja, Aleksinca, Beograda, Sremske Mitrovice, Dobanovaca, iz Vršca čak dva horska sastava, a posebni gosti ove godine jesu studenti sa Teološkog fakulteta iz Kluž Napoke u Rumuniji, tj. Hor „Psalmodija Transilvanika“ čiji je dirigent Vasile Stanču.
Nakon takmičarskog dela festivala, zainteresovani će moći prisustvovati predavanju koje će održati dr Predrag Đoković, vanredni profesor na Smjeru za crkvenu muziku i pojanje na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu, u 15.30 u maloj sali Srpskog doma.
Nakon razgovora o tome zašto je važno da crkveni horski pevači izučavaju i pevničko pevanje, u 16.30 dočekaće se episkop sremski Vasilije. U 17 časova od Sabornog hrama krenuće litija sa moštima svetiteljke sa namerom da se na prostoru Žitnog trga, nakon episkopovog blagoslova, otpeva Tropar svetiteljki u izvođenju svih 270 učesnika, nakon čega će biti proglašeni najuspešniji horski takmičari. U slučaju kiše program će biti nastvaljen u Sabornom hramu.
Drugog dana, u nedelju 28. oktobra episkop sremski Vasilije služiće arhijerejsku liturgiju uz pojanje gostujućeg hora iz Rumunije i hora domaćina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *