BRIGU O ŽIVOTNOJ SREDINI POKAŽIMO KROZ PROJEKAT „ZA ČISTIJE I ZELENIJE ŠKOLE U VOJVODINI”

Obrazovanje

U okviru realizacije programa „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“, ove godine Protokol o saradnji potpisalo je čak 10 novih, državnih i privatnih institucija čije poslovanje je posvećeno očuvanju životne sredine i ekologiji, a pored njih, svoje učešće u projektu je prijavilo i 127 vaspitno-obrazovnih ustanova iz Vojvodine, u kojem su obuhvaćeni svi uzrasti, od predškolskog, osnovnog i srednjeg, ali i deca sa smetnjama u razvoju, u cilju povećanja svesti o ekološkoj efikasnosti i zaštite životne sredine.

-Ove školske godine obeležava se jubilej – 10 godina kontinuiranog odvijanja Programa „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“. Prioritet nam je da najmlađima budemo primer, kako bi promenili njihove loše navike i uticali na njih da brinu o svojoj okolini. Naša akcija je sve uspešnija, čemu svedoči porast učesnika koji se priključuju Programu. Zadovoljan sam što se svake godine pridružuju novi partneri koji prepoznaju njegov značaj – izjavio je Rudolf Tot, pomoćnik pokrajinskog sekretarijara u Pokrajinskom sekretarijatu za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj.

Programu Pokrajinske vlade, koji ima za cilj da u vrtićima, školama i lokalnim zajednicama širom Vojvodine podstakne učesnike da više brinu o svojoj životnoj sredini, svoj doprinos ove godine dalo je pet Pokrajinskih sekretarijata, Grad Novi Sad, Grad Beograd, Sremski Karlovci, JP „Vojvodinašume“ i JP „Nacionalni park Fruška gora“, kao i RECAN – fond za reciklažu limenki, Pokret gorana Vojvodine, Naftna industrija Srbije i Lafarge Beočinska fabrika cementa.

Kroz različite edukativne i kreativne radionice, uređenjem i ozelenjavanjem ustanova, prikupljanjem abalaža za reciklažu, ali i uvođenjem novog koncepta ekološke edukacije, prikazaće se koliki je značaj očuvanja životne sredine za zdravlje i opstanak čoveka, kao i koji su inovativni načini za njeno unapređenje

U proteklih 10 godina, realizacije ovog programa, odazvalo se više od 70% vaspitno – obrazovanih ustanova na teritoriji AP Vojvode, sa više od 1000 dece, učenika i nastavnog osoblja, koji su doprineli razvijanju aktivnih metoda učenja u oblasti zaštite životne sredine i energetske efikanosti. Rezultati angažovanja najuspešnijih škola za ovu godinu, biće proglašeni do 5. juna 2019. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *