EDUKACIJA U OBLASTI RURALNOG TURIZMA

Gradske vesti

Centar za istraživanja i studije turizma u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija, Vlade Republike Srbije u periodu od maja do decembra 2019. godine realizuje projekat pod nazivom “Edukacija aktera na principima EIAT platforme i promocija ruralnog i ekoturizma”.

Cilj projekta je podizanje konkurentnosti destinacije Sandžaka i Fruške gore u domenu ruralnog i ekoturizma kojem će se pridružiti oko 250 ključnih aktera iz turističke industrije iz ove dve opštine, među kojima su predstavnici javnog (nadležna resorna ministrastva, pokrajinski sekretarijati, nadležna lokalna uprava) i privatnog sektor (hotelijeri, ponuđači smeštaja, proizvođači suvenira, organske hrane, domaće i nacionalne privatne kompanije, turističke agencije itd) akademski sektor i organizacije civilnog društva.

Tokom projekta se realizuju edukacije aktera kroz organizaciju 6 edukativnih radionica na dve teritorije tokom septembra i oktobra meseca u cilju podizanja konkurentnosti destinacije Sandžak i Fruška gora u domenu ruralnog i ekoturizma, unapređenju znanja i veština ključnih aktera, kao i stvaranju uslova za prekograničnu saradnju.

Edukativnu radionicu u Sremskoj Mitrovici organizovala je Turistička organizacija Grada Sremska Mitrovica sa Gradskom upravom za obrazovanje, kulturu i sport i Agencijom za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica na kojoj su prisustvovali predstavnici udruženja žena, proizvođači tradicionalnih poljoprivrednih prehrambenih i zanatskih proizvoda kao i seoska turistička domaćinstva.

– Cilj ovih predavanja je podizanja konkurentnosti destinacija. Ono što Turistička organizacija Grada Sremska Mitrovica podržava to je svakako, svaki vid edukacije, usvajanja znanja i veština aktera turizma koji samim tim jačaju svoju ponudu, jačaju i turistički značaj destinacije. Pozvali smo na seminar aktere iz javnog i privatnog sektora, kao i civilnog društva, kolege iz turističkih organizacija Srema, turističkih agencija oni koji vode smeštaj, domaće radinosti, oni koji se bave izradom suvenira, te svakako svojim radom doprinose razvoju turizma našeg grada. Zahvalni smo za svaku inicijativu ovog tipa zato što ne samo da proširuje vidike i jača njihov rad i entutizijazam, nego doprinosi nastavku i kvalitetu njihovog rada. Nakon završenih svih predavanja očekujemo i završnu konferenciju koja će se održati na Andrevlju 13. novembra, gde će se sresti upravo svi akteri osam opština Fruške gore i šest opština Sandžaka, akcenat je na razvoju ruralnog i eko-turizma. Akcenat na tim radionicama je razvoj turističkog proizvoda, brendiranje i uopšte finansiranje marketinškim postupcima koji mogu da pospeše proizvod – izjavila je Svetlana Sabo, direkorka TO Grada Sremska Mitrovica.

Učesnici su imali priliku da čuju dva predavača i to eksperte, od kojih se jedan isključivo bazirao samo na razvoj seoskog turizma ali isto tako i na zakonske okvire edukacije. Drugi se bavi marketingom što je danas izuzetno važno i dao je primer kako može da se pospeši rad preko društvenih mreža, kroz internet, potom i brendiranje proizvoda.

Vladimir Ivanović je osnivač Seoskog turizma Srbije i portala Selo.rs koji od 2002. godine čini bazu podataka seoskih turističkih domaćinstava u Srbiji. Seoski turizam Srbije je dobitnik najvećeg državnog priznanja u turizmu Turistički cvet, a Selo.rs dobitnik više priznanja za posećenost i kvalitet. Član je Skupštine Evropske federacije za seoski turizam EUROGITES i direktor Turističke organizacije opštine Ljig.

Drugi predavač bio je Miloš Gajić koji radi na pozciji internet marketing menadžera kao deo organizacije Seoski turizam Srbije odnosno sajta Selo.rs. Kreirao je više različitih viralnih kampanja na društvenim mrežama od kojih pojedine dostižu do preko 2.000.000 ljudi. Najveću popularnost zadobili su facebook i instagram profili ovog sajta. Optimizacijom sajta za internet pretaživače Miloš je višestruko podigao posetu portala www.selo.rs koji godišnje dobija i do milion poseta i preko koga se ostvari najveći broj upita i rezervacija u domaćem turizmu Srbije. Dodatna promocija uključuje email marketing kao i plaćene kampanje na servisima kao što je Google AdWords. Kao rezultat svih aktivnosti višestruko je povećan broj dolazaka i noćenja u velikom broju destinacija u Srbiji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *