PREDSTAVNICI VLADE RUSKE FEDERACIJE U POSETI SREMSKOJ MITROVICI

Gradske vesti

U okviru institucionalne saradnje Republike Srbije i Ruske Federacije u oblasti poljoprivrede i bezbednosti hrane, od oktobra 2016. do decembra 2019. godine realizuje se projekat „Pomoć za trgovinu – Podrška jačanju proizvođačkih kapaciteta agro-industrijskog sektora u Republici Srbiji. Projekat finansira Vlada Ruske Federacije, implementira ga Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), a glavni partner je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Cilj ovog programa jeste promocija održivog rasta kroz jačanje proizvođačkih kapaciteta i konkurentnosti u okrivu sektora poljoprivrede i ruralnog razvoja u Republici Srbiji.

Glavni fokus projekta jeste unapređenje izvoznih kapaciteta agrobiznis sektor i povećanje prihoda u ruralnim oblastima u Srbiji. Sremska Mitrovica je od kraja 2018. godine uključena u ovaj program saradnje zahvaljujući projektu “Korpa sremskih tradicionalnih proizvoda” koji realizuje Ruralni cenar Sova. Projekat je od samog starta podržala i mitrovačka Agencija za ruralni razvoj, posebno u delu promocije svih projektnih aktivnosti, s obzirom na to da njegovi efekti doprinose unapređenju lokalne ruralne ekonomije kroz povećanje vidljivosti i povezivanje lokalnih proizvođača tradicionalnih poljoprivredno-prehrambenih i zanataskih proizvoda i subjekata koji se bave seoskim turizmom.

S tim u vezi Sremsku Mitrovicu su posetili predstavnici Vlade Ruske Federacije i predstavnici UNDP-a: Sergej Kononučenko – zamenik direktora, Odeljenje za međunarodne organizacije, Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije, Vladimir Vaganov – savetnik, Odeljenje za multilateralnu ekonomsku saradnju i posebne projekte, Ministarstvo za ekonomski razvoj Ruske Federacije, Aleksander Averčenkov, UNDP menadžer Fonda za razvoj
i Goran Simunović, UNDP Srbija, projektni koordinator.

U Gradskoj kući rusku delegaciju su primili gradonačelnik Vladimir Sanader i Petar Samardžić, direktor Agencije za ruralni razvoj, koji su gostima prezentovali rezultate i efekte projekta “Korpa sremskih tradicionalnih proizvoda”.

Korpa lokalnih proizvoda je premijerno prezentovana na Sremskom sajmu poljoprivrede „Agrosirm“, na tržištu se plasira u vidu diplomatskog ili korporativnog poklona, te je uručena i gostima prilikom ove posete.

Jedna od programskih komponenti jeste i poboljšanje kapaciteta prerađivačkih i izvozno orjentisanih kompanija. Aktivnost je podrazumevala sprovođenje programa treninga i obuka za predstavnike prerađivača i izvoznih kompanija u cilju podizanja njihovih kapaciteta u vezi sa standardima kvaliteta, marketinga, obeležavanja, pakovanja. To je omogućilo da ukupno osam srpskih kompanija uspešno prođe kroz proces sertifikacije prema međunarodno priznatim standardima kvaliteta, neophodnim za plasman proizvoda na inostrano tržište. Jedna od tih kompanija je “But&Co” iz Laćarka, koja se bavi proizvodnjom i preradom tradicionalnih suvomesnatih proizvoda, pa je ruska delegacija posle prijema u Gradskoj kući posetila i ovu malu porodičnu firmu koju vode Milenko i Branislav Jovanović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *