MOBILNI PANELI ČUVAJU MITROVČANE OD POPLAVA

Gradske vesti

Pokazna vežba postavljanja mobilnih panela duž keja u Sremskoj Mitrovici sinoć je uspešno izvedena pred velikim brojem Mitrovčana. Obaloutvrdu je obišao i Branislav Nedimović, ministar podoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Srbije, koji je u vreme hiljadugodišnjih voda i vanredne situacije zbog pretnji od poplava bio naš gradonačelnik.

Kako je nakon pokazne vežbe istakao ministar Branislav Nedimović ljudi su tada, sada i u budućnosti glavni faktor odbrane. Nedimović se prisetio i jednog od rukovodilaca odbrane te 2014.godine, direktora VP Sava, Slavka Dubljevića, koji je na dan završetka ovog keja preminuo.

-Mi smo imali težak posao 2014. godine zato što je postojao stari sistem odbrane od poplava. Ova oprema sada štiti najugroženiju tačku na reci Savi sve od ulaska kod Jamene, pa skroz do Beograda. Mi radimo novi projekat da zaštitimo drugu stranu ali isto tako sa mobilnom opremom koju možemo da prenosimo, da imamo jedno dva kilometra mobilne opreme gde god se bilo šta desi u Mitrovici, da samo to prenesemo i rešimo – kaže Nedimović.

Moderna oprema može da se postavio u kratkom roku, za nekih 3 do 4 sata, ističe ministar Nedimović i dodaje da mi znamo dva-tri dana ranije šta će da se dešava sa vodostajem.

-Ministarstvo poljoprivrede radi projekat na još nekoliko tačaka u Republici Srbiji da se zaštite vodotokovi da se zaštite naselja pored vodotokova, između ostalog mačvanska strana je u okviru tog projekta – istakao je ministar Nedimović.

Rekonstrukcija Savskog keja u dužini od 1.057 metara kod našeg grada obuhvatila je postavljanje montažnih stubova za panele, moblini paneli su nabavljeni i izgrađen je magacin za njih. Urađene su tartan i nove behaton staze, uređena je obaloutvrda i postavljen je nov mobilijar. Ministar Nedimović je uputio i inicijativu da savski kej ubuduće nosi nazi šetalište Slavko Dubljević.

Miroslav Jokić, načelnik Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove i imovinu Sremske Mitrovice rekao je prilikom obilaska keja da građani Sremske Mitrovice mogu, treba i sigurno jesu ponosni zato što od danas imaju jedan od najsavremenijih sistema zaštite, mobilne panele koji nas štite od poplava.

-Ono što će grad Sremska Mitrovica u narednom periodu da učini, jeste da uloži znatna sredstva u obuku i u opremu civilne odbrane i zaštite čiji pripadnici su danas prisustvovali taktičko-pokaznoj vežbi postavljanja i demontiranja mobilnih panela. To znači da ćemo narednim mesecima i godinama ulagati pre svega u edukaciju pripadnika civilne odbrane i zaštite kao i u njihovu opremu, kako bi smo što spremnije dočekali eventualne nove izazove koje reka Sava sobom nosi – izjavio je načelnik Jokić.

Prethodno su u Gradskoj kući izvođači radova održali prezentaciju o mobilnim panelima, kako se postavljaju, kako reaguju na pritisak vode itd.

Zaštitni paneli su visoki od 1,2 do 1,8 metara u odnosu na sadašnje kote keja i na taj način grad će se zaštiti od hiljadugodišnjih voda.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *