ZARAŽENO JOŠ 312 OSOBA, UKUPNO REGISTROVANO 6.630 SLUČAJEVA COVID-19

Zdravlje

Pokrajinski sekretar za zdravstvo AP Vojvodine Zoran Gojković saopštio je da je u našoj zemlji do danas, do 15 časova, registrovano ukupno 6.630 slučajeva COVID-19 infekcije, dok su u poslednja 24 sata preminule tri osobe.

Gojković je na redovnoj konferenciji za novinare istakao da su od poslednjeg izveštaja testirani uzorci 3.111 osoba, od kojih je 312 bilo pozitivno.

On je naveo da su 3.703 pacijenta hospitalizovana, dodajući da se trenutno na respiratoru nalazi 108 pacijenata.

Od početka epidemije u Srbiji je testirano ukupno 41.812 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja, naveo je Gojković i napomenuo da je do sada ukupan broj izlečenih građana 870.

On je naglasio da su u poslednja 24 časa preminule tri osobe, od kojih su dve muškog, a jedna ženskog pola, dok ukupan broj preminulih od početka epidemije iznosi 125 osoba.

Na današnjoj sednici Vlade, a u skladu sa epidemiološkom situacijom i mišljenjem stručnog tima Ministarstva zdravlja i Kriznog štaba Vlade Srbije, donete su odluke o ublažavanju određenih mera u vezi sa sprečavanjem širenja koronavirusa, koje počinju da se primenjuju od sutra, ukazao je pokrajinski sekretar za zdravstvo.

Gojković je, odgovarajući na pitanje novinara da li će početi da rade škole i vrtići zbog ublažavanja mera, rekao da je još prerano za takvu odluku i da će deca morati još da ostanu kod kuće.

Istovremeno, pokrajinski sekretar je najavio da će od sutra novinari moći da prisustvuju događajima na otvorenom, uz poštovanje mera.

On je, kada je reč o zatvorenom prostoru, rekao da će biti ograničen broj novinara koji se nalaze u sali, tako da je plan da jednog dana konferencija bude održana u prisustvu novinara televizija i agencija, a sutradan u prisustvu štampanih medija i internet portala.

Prema njegovoj oceni, na taj način će biti smanjen broj kontakata između novinara u zatvorenom prostoru.

Pokrajinski sekretar je naglasio da u poslednjih pet dana imamo trend većeg broja otpusta nego prijema u bolnice.

-Krenuli smo sa brzim testovima i narednih dana ćemo raditi značajno veći broj testiranja kako bismo stekli realniju sliku stanja u populaciji. Vrhunac testiranja će biti tokom juna i jula, kada je potrebno preko nadležnih zavoda da se sprovede testiranje na antitela kod onih koji su asimptomatski preležali COVID infekciju – objasnio je Gojković.

Za sada nema ni vraćanja studenata na fakultete i u studentske domove, rekao je on i objasnio da će to zavisi od daljeg razvoja situacije sa koronavirusom i eventualnog nastavka nastave na fakultetima.

Gojković je podsetio na to da je deo kapaciteta tih ustanova pripremljen za smeštaj zaraženih u slučaju da se popune kapaciteti zdravstvenih ustanova i da je u ovom trenutku manji broj uključen u podršku zdravstvenom sistemu.

Takođe, on je istakao da će od razvoja situacije sa koronavirusom narednih dana zavisiti koje će mere zaštite biti primenjene sledećeg vikenda, kao i u narednom periodu.

To će zavisiti od toga da li će se i dalje poštovati do sada donete mere i da li će broj zaraženih da se smanjuje ili povećava, naveo je on i upozorio na to da svako iskakanje iz rigoroznih mera može za kratko promeniti epidemiološku sliku i vratiti nas natrag.

Ukoliko budemo disciplinovani, poštovali mere i socijalnu distancu, brže ćemo se i vratiti svakodnevnom životu, zaključio je Gojković.

Direktorka Infektivne klinike Kliničkog centra Vojvodine Vesna Turkulov istakla je da se oboleli od COVID-19 sada otpuštaju kući u izolaciju već nakon jednog negativnog testa, gde čekaju drugi test posle dve nedelje.

Ona je, objašnjavajući zašto je promenjen kriterijum za otpust pacijenata iz bolnice, pa se sada otpuštaju sa jednim negativnim testom, umesto sa dva u razmaku od 48 časova, navela da je to zato što može da se desi da jedan test bude negativan, a sledeći pozitivan.

To, ipak, ne znači da je pacijent i dalje bolestan, jer je reč o tragovima nukleinske kiseline, naglasila je Turkulov i ocenila da je mnogo bolje da se drugo testiranje uradi kasnije, pre nego što se pacijenti vrate na posao i svakodnevnim aktivnostima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *