PREMIJERA FILMA O ISKOPAVANJIMA NA LOKALITETU GLAC

Kultura

Dokumentarni film koji prati drugu kampanju iskopavanja na arheološkom lokalitetu Glac kod Sremske Mitrovice, “Dig Life”, autora Krisa Dejvisa, biće premijerno prikazan 17. maja u 14.35 na RTS 2. Film će takođe biti emitovan 18. maja u 21.50 na RTS Svet i gledaocima u inostranstvu dostupan na servisu RTS Planeta. 

A evo i nekoliko informacija o filmu. Profesor arheologije iz Australije i njegov kolega iz Srbije otkrivaju ostatke rimske palate skrivene u pšeničnom polju, na periferiji Sremske Mitrovice. Sastavljaju raznoliki tim stručnjaka za antiku koji se kopajući milimetar po milimetar bore sa vremenom, klimatskim uslovima, kradljivcima i jedni sa drugima, kako bi rešili viševekovnu misteriju izgubljene palate rimskog cara Maksimijana.

Film beleži arheološka istraživanja na kasnoantičkom lokalitetu Glac, u blizini Sremske Mitrovice. Na osnovu dosadašnjih rezultata istraživanja, postoje jake indicije da je u pitanja palata rimskog cara Maksimijana.

Film prati proces iskopavanja tokom kampanje 2018. godine, sa posebnim naglaskom na kulturnu i naučnu razmenu između istraživača, studentata i učenika koji su mahom iz Srbije i Australije. Krajnji cilj je da predstavimo bogatu istoriju Sirmijuma, podignemo svest o važnosti očuvanja kulturnog nasleđa, promovišemo Sremsku Mitrovicu i podržimo njen turistički i ekonomski razvoj. 

Vodeći partneri na Projektu Glac su Arheološki institut u Beogradu i Univerzitet u Sidneju, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, Muzeja Srema, Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremske Mitrovice, Ambasade Australije u Beogradu i Mitrovačke gimnazije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *