LED I JAKA KIŠA OŠTETILA USEVE NA OKO 1.500 HEKTARA ZEMLJIŠTA

Poljoprivreda

Jako nevreme praćeno ledom, juče je zahvatilo nekoliko sela na teritoriji Grada Sremska Mitrovica. Led i jaka kiša oštetili su oko 1.000 hektara useva, pre svega u atarima Laćarka, Martinaca, Kuzmina, Čalme, Noćaja i Zasavice. Šteta se u nekim delovima procenjuje i do 50 odsto, uprkos delovanju protivgradnih stanica i zato nadležni apeluju na zemljoradnike da svoje useve obavezno osiguraju.

-Na osnovu nekih naših saznanja, a na osnovu procene Hidrometeorološkog zavoda i Radarskog centra Fruška gora ima oštećenja, koja idu do 50 odsto. Oko 1.000 do 1.500 hektara poljoprivrednih površina bilo je pod dejstvom leda. Naše protivgradne stanice su dejstvovale, ispaljeno je 180 raketa, tako da sistem funkcioniše ali se dešava da to nije stopostotna zaštita i još jednom apelujem na poljoprivredne proizvođače da osiguraju svoje useve. Grad Sremska Mitrovica je u postupku nabavke još jedne količine raketa, tako da sistem funkcioniše ali jednostavno tako se dešava – izjavio je načelnik Gradske uprave za poljoprivredu Vladimir Nastović.

Na našoj teritoriji ima 15 protivgradnih stanica, navodi  Nastović, sa 30 strelaca i svaka stanica je opremljena sa šest do osam raketa što su godišnje količine. Na tu količinu koju obezbeđuje Hidrometeorološki zavod, Grad Sremska Mitrovica svake godine učestvuje sa jednom količinom kao i ove godine.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *