VUČIĆ U RAČI:POMIRENJE DA, PONIŽENJE NIKADA

Gradske vesti

Dan sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji „Oluja“ obeležen je u Sremskoj Rači, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić, predsednice Republike Srpske Željke Cvijanovic, srpskog člana predsedništva BiH Milorada Dodika i patrijarha SPC Irineja.

Simbllično, Vučić i Brnabić sreli su se sa Dodikom i Cvijanović na pola mosta u Rači, gde je patrijarh Irinej služio pomen nastradalim Srbima.

Nakon toga otkrivena je spomen ploča, uz prigodan umetnički program, u znak sećanja na stradanje u „Oluji“, ove godine bez prisustva većeg broja ljudi, zbog epidemije korona virusa.

Obeležavanju u Rači, kao predstavnici Srba u Hrvatskoj, prisustvuju deca iz kolone koja su pre 25 godina prešla u toj koloni u Srbiju, a onda su se, nakon nekoliko godina, u želji i čežnji za zavičajem, vratili i počeli da obnavljaju svoj život i život svog naroda u Hrvatskoj i sada tamo žive.

Srbija i Republika Srpska šestu godinu zaredom zajedno obeležavaju veliku srpsku tragediju, progon 250.000 Srba iz Hrvatske, ponovo na istom mestu kao i prvi put, na mostu preko kojeg je najveći broj izbeglica na traktorima prešao Savu i ušao u Srbiju.

Samo ujedinjeni možemo sve, razjedinjeni ne možemo ništa, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na obeležavanju stradanja Srba u Hrvatskoj u operaciji “Oluja”, na mostu u Sremskoj Rači kojima su prognani došli u Srbiju.

Srpski predsednik je podsetio da Srbija i Republika Srpska od 2014. godine zajednički obeležavaju srpska stradnja, na šta je, ističe, ponosan.

Istakao je, obraćajući se narodu srpskom i građanima Srbije i Srpske, našim dičnim Krajšnicima, da od 2014. Srbija i Srpska zajednički obležava srpska stradanja i da je na to veoma ponosan.

“Dodik i ja smo to predložili, a srećan sam i ponosan sto vidim da je gotovo celokupan srpski narod rauzmeo značaj te ideje i zajedničkog rada i pokazuje da ujedinjeni možemo sve, a razdvojeni ne možemo ništa, jer bili i bi mnogo slabi kao te 1995. godine”.

Vučić je istakao da je ponosan što nisu uspeli da nam zabrane da nosimo srpsko ime i prezime, jer Srbi sada u pravom smislu te reči imaju svoju slobodnu i nezavisnu državu, koja može da ustane u odbranu srpskih grobova i srpske budućnosti.

“Više agresije ne naziva intervencijama i kampanjama, a zločine protv našeg naroda incidentima i lošim iskustivma već pravim imenima”.

Takođe, zahvalan je Dodiku i svima u Srbiji što su razumeli da moramo da imamo poštovanje prema sebi i svom narodu, ali pokazujući poštovanje prema tuđim žtvama.

Srpski narode na zaboravi da niko više ne govori o gencidu u NDH nad srpskim narodom, poručio je Vučić.

Kaže da su napravili zid ćutanja u Jasenovcu na isprazne priče političke kome je dozvoljeno da položi cvet i stavi ustaških tablu u prečniku od nekoliko kilomemtara.

Sremska Raca, 4. avgusta 2020. – Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vucic i predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabic, prisustvovali su obelezavanju Dana secanja na sve stradale i prognane Srbe u oruzanoj akciji “Oluja”. FOTO TANJUG / TARA RADOVANOVIC / an

Napomenuo je da su Srbi zatirani samo zato što su Srbi i da su opusteli od Kozare do Prebilovaca, kao i da ni 10 godina posle Drugog svetskog rata nije bilo srpskog mladića stasalog za vojsku.

Bili su okrestrirani pokliči da su Srbi bili krivi za sve i da ta matrica je postavljena i teško ćemo je mi danas i sutra izmeniti, dodao je Vučić.

Ističe da imamo obavezu prema našoj deci u Srbiji i Srpskoj da to uradimo i da im istinom otvorimo oči, ali ne maštajući da ćemo promenit mišljenje sveta, jer u Hrvatskoj to nisu sami radili.

Predsednik Srbije naglašava da moramo, ne ćuteći o zločinima koji su i naši sunarodnici počinili, da ukažemo na sve užase koje su Srbi isksuili.

Kako je rekao, samo je mala i unižena Srbija kooja nema šansu za ekonomski i demografski oporavak bila prihvatljiva zapadnim silama i svima oko nas.

“Moramo da im pokažemo da u tim planovima nisu uspeli i da smo uspeli kao Srbija i Srpska da kažemo ”ne” lažima i da podignemo glavu i ne vređajući kažemo da Srbija živi i da neće nestati i neće nositi žig sramote koji su joj na čelo stavljali”.

Vučić je rekao da to nećemo dozvoliti ma kolikom cenom to plaćali.

Odgovarajući na pozive da se u ime pomirenja proslavi godišnjica Oluje, a time i stradanje Srba u Hrvatskoj, Vučić je rekao da Srbija nije nikog terala da prizna genocid, samo da pokaže pijetet prema srpskim žrtvama, onako kako je Srbija imala snage da ne prećuti zločine koje su počinili Srbi.

“Nismo vas terali nikada da priznajete genocid počinjen nad srpskim narodom što je nešto toliko očigledno, već smo samo tražili da pokažete pijetet prema sprskim žtvama. Ne morate ni lažne suze da pokazujete. Samo recite da znamo da je u Jasenovcu stradao ceo jedan narod, jer je nosio pogrešno prezime”.

Da se kaže da je u Jasenovcu stradao ceo narod, kao i u Jadovnu i Prebilovcima, samo zato što su nosili srpsko ime i prezime.

“Mi smo imali snage da kažemo, kada god su Srbi negde nešto učinili da to ne saktivamo”.

Zato, kaže, “nemojte da nas terate da slavimo zajedno sa vama ubijanje Srba i da govorimo da su to “veliki koraci napred”, kako bismo bili dobri Evropi.

Ova izbegla kolona pokazuje kako je to bilo pre 25 godina i svedoči šta je prošao naš narod.

“Hoćete da slavimo da bi dobili aplauze u Evropi, da bi bili dobri njima. Nećemo da slavimo tragediju srpskog naroda i ubijanje sprskih civila, srpske dece…Srbija neće pristati nikada na takvo poniženje”, rekao je Vučić.

“Što se tiče onih koji ćute o najtežim zločinima iz Drugog svetskog rata i najtežem etiččkom čišćenju posle Drugog svetskog rata kakva je bila Oluja, naše je da im kažemo da mi pomirenje želimo i mir – uvek, pomirenje da, ali poniženje nikada”, poručio je Vučić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *