Krivične prijave protiv Dušana Petrovića i njegovih saradnika

Politika

Rasplet ovog skandala, bolje rečeno, sudski epilog očekuje cela srpska javnost, a posebno Šapčani, koji posle svega što su čuli od Dušana Petrovića sigurno više neće verovati u “bajke” lažnih demokrata spremnih na sve radi gole vlasti.

Posle jučerašnjeg skandaloznog snimka iz dela sastanka Dušana Petrovića sa članovima biračkih odbora Zelenovićeve stranke u Šapcu, na kome se čuju monstruozni predlozi da se članovima biračkih odbora iz Srpske napredne stranke u kafu ubace leksilijumi, kako bi izbornog dana bili pospani, ali i da naprednjake treba udaljiti iz prostorije u kojoj se glasa, preduzeti su prvi koraci od strane oštećenih.

Narodni poslanik Srpske napredne stranke Boban Birmančević podneo je Osnovnom javnom tužilaštvu u Šapcu krivične prijave protiv Dušana Petrovića, članice Gradske izborne komisije Šabac Valentine Lovrin Jevtić i Saše Vraštanovića, koji je predložio da se članovima biračkih odbora iz Srpske napredne stranke, na dan izbora, stavi leksilijum u kafu. Opasnost ovog krivičnog dela ogleda se u neželjenim dejstvima leka, koja uključuju teške alergijske reakcije, opasne po život, srčane smetnje, probleme sa disanjem i  halucinacije.

U prijavi je navedeno da je Vraštanović izvršio krivično delo zagađivanja vode za piće i životnih namirnica. U prijavi protiv Dušana Petrovića navedeno je da je izvršio krivično delo povreda ravnopravnosti u podstrekavanju i učestvovanja u grupi koja sprečava službeno lice u vršenju službene radnje u podstrekavanju.

Petrović je rukovodeći sastankom ispred biračkih odbora “Zajedno za Srbiju” kao visoki funkcioner stranke sledećom izjavom izvršio podstrekavanje da se članovima biračkih odbora ispred Srpske napredne stranke ograniče prava i dužnosti iz člana 17 Zakona o lokalnim izborima:

– Ne dajte više od tri naprednjaka da budu u bilo kom trenutku u komisiji koja ide van biračkog mesta… Znači prosto pravilo nema naprednjaka u komisiji koja ide van biračkog mesta… Ne postoji naprednjak!… Sa stokom, bre imamo posla… Ne puštajte ih ni blizu listića… Ne mogu da pipnu listić, ni ujutru, ni uveče, ni kad se prebrojava rezultat. Što budemo tvrđi, utoliko će oni pre odustati ili će doneti odluku da detoniraju stvar… Sve nam odgovara – rekli su.

U krivičnoj prijavi protiv članice Gradske izborne komisije Valentine Lovrin Jevtić navedeno je da je izvršila krivično delo povreda tajnosti glasanja u podstrekavanju i učestvovanje u grupi koja spreči službeno lice u vršenju službene radnje u podstrekavanju. Ona je na sastanku biračkog odbora iz stranke “Zajedno za Srbiju” rekla.

– Za te koji glasaju javno, vi proverite da ne bude da je on rekao da je glasao za Nebojšu, pa…. ipak proverite za koga je glasao – reči su Valentine.

Uz sve tri prijave tužilaštvu je dostavljen i audio zapis navedenih razgovora.

O događajima i skandaloznim izjavama na sastanku Dušana Petrovića sa članovima biračkog odbora iz Zelenovićeve i njegove stranke, Birmančević je obavestio i predsednicu vlade Anu Brnabić, zaštitnika građana i poverenika za zaštitu ravnopravnosti. U pritužbi navedenim institucijama protiv Dušana Petrovića, detaljno su navedeni svi skandalozni detalji pomenutog sastanka.

Birmančević u pritužbi navodi da je nedvosmisleno izvršena diskriminacija po osnovu političke pripadnosti i podseća da Ustav Republike Srbije u članu 21 zabranjuje svaku diskriminaciju.

Ustavom Srbije je, i svakom građaninu zagarantovano biračko pravo, a Zakon o lokalnim izborima i Zakon o izboru narodnih poslanika predviđa da svaki član biračkog odbora ima pravo da prisustvuje svakoj izbornoj radnji, podseća u pritužbi Birmančević.

Dušan Petrović ta prava uskraćuje članovima biračkog odbora, samo zato što nisu iz njegove, već Srpske napredne stranke, čime demonstrira dikriminatorsko ponašanje, navodi se u pritužbi.

Rasplet ovog skandala, bolje rečeno, sudski epilog očekuje cela srpska javnost, a posebno Šapčani, koji posle svega što su čuli od Dušana Petrovića sigurno više neće verovati u “bajke” lažnih demokrata spremnih na sve radi gole vlasti.

izvor:Srbijadanas.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *