HOR SERBIKA OBRADOVAO DONACIJOM DISPANZER ZA ŽENE

Gradske vesti

Povodom Međunarodnog dan borbe protiv raka dojke, Ansambl srpske horske umetnosti, donirao je 30 pari papuča za pacijentkinje Dispanzera za žene, Sremska Mitrovica.

Vodeći se činjenicom da su većinski deo našeg hora pripadnice lepšeg pola, želeli smo da objedinimo lepo (pevanje) i korisno (opšti cilj) kroz ljubav prema pevanju te i ukažemo na važna društvena i socijalna pitanja koja se tiču svih nas. Zajedno sa dr Evicom Lazić, načelnicom Dispanzera za žene, a na inicijativu mame našeg dirigenta i uz podršku članova našeg hora, pokrenuli smo akciju kojom obeležavamo 24. oktobar – Međunarodni dan borbe protiv raka dojke, navode iz hora Serbika.

Cilj ove akcije je podstaći žene da se redovno i obavezno javljaju na preventivne ginekološke preglede. To je najbolji način da se bolest dijagnostikuje na vreme i poveća stepen izlečenja.

Uz zahvalnost na donaciji, koju su u ime članova hora Serbika predali dirigent hora, mr Vladimir Opačić i Nataša Tanasić, članica hora i službenik za javne nabavke u Opštoj bolnici Sremska Mitrovica, dr Evica Lazić, načelnica Dispanzera za žene i Marijana Popović, glavna sestra Službe za zdravstvenu zaštitu žena naglasile su da je prema podacima Svetske zdravstvene organizacije rak dojke najsmrtonosnija vrsta kancera kod žena u Evropi i svetu te da Dispanzer za žene, svojim delovanjem u okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja karcinoma dojke i grlića materice, posvećeno i organizovano radi na prevenciji ove bolesti što putem pismenih poziva pacijentkinjama na ciljane preventivne preglede a što putem redovnih ginekoloških kontrola i monitoringa. Ističu da se svim pacijentkinjama starosti od 50 do 69 godina obavezno, na svake dve godine, rade preventivni pregledi i mamografija a ujedno i apeluju na mlađe pacijentkinje da obavezno redovnim samopregledom i redovnim odlaskom kod izabranog ginekologa ispitaju neophodnost rane prevencije naročito ako spadaju u rizičnu grupu. Najčešće pominjani faktori rizika za nastanak ove bolesti su – nasledne predispozicije, rana prva menstruacija, kasna menopauza, nerađanje dece ili rađanje dece u kasnijoj životnoj dobi, nedojenje dece, hormonska terapija, nepravilna ishrana, nedovoljna fizička aktivnost, gojaznost, konzumiranje alkohola, duvana itd. 

Poklonom u prepoznatljivoj boji, boji ružičaste trake – simbola meseca borbe protiv ove bolesti skrećemo pažnju svim pacijentkinjama Dispanzera za žene Sremska Mitrovica da, podstaknute simbolikom i značajem roza boje, urade i preventivni pregled dojki (i grlića materice) ali i da podstaknu i druge žene da učine isto.

Pregled dojki i grlića materice u Dispanzeru za žene Sremska Mitrovica mogu da obave i žene koje nemaju zdravstvenu knjižicu/zdravstveno osiguranje! Pregledi su potpuno besplatni i ne podrazumevaju dodatnu, birokratsku proceduru.

.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *