OBELEŽEN DAN OSLOBOĐENJA GRADA U DRUGOM SVETSKOM RATU

Gradske vesti

Godišnjica oslobođenja Sremske Mitrovice u Drugom svetskom ratu tradicionalno je obeležena polaganjem venaca i cveća na spomenike oslobodiocima grada. Obeležena je i godišnjica pobede u Prvom svetskom ratu i dan formiranja Narodnog veća u našem gradu.

Značajan datum za istoriju Sremske Mitrovice, 1. novembar obeležava se svake godine, u znak sećanja na dva bitna datuma u slavnoj istoriji. Na dan kada je naš grad oslobođen od okupatora u Drugom svetskom ratu 1944. godine i na dan kada je pre više od 100 godina formirano Narodno veće i Grad oslobođen vlasti Austrougarske monarhije.

Kako je rekla Svetlana Milovanović gradonačelnica Grada Sremska Mitrovica prilikom obraćanja na svečanosti polaganja venaca na Spomenik oslobodiocima, svi smo ponosni na našu slavnu istoriju, na naše slavne pretke i odavanjem počasti na današnji dan želimo da im iskažemo poštovanje i zahvalnost.

Prvi novembar je uokvirio burnu istoriju našeg grada i mi svakog dana treba da budemo svesni slobode koju su nam naši preci, hrabri oslobodioci osvojili te jeseni 1944. godine. Najmanje što možemo da uradimo jeste da se poklonimo senima palih i dostojanstveno u tišini proslavimo mir. Nije se desio rat u Evropi, a da je zaobišao naš narod, naš grad i našu zemlju i svaki put je Mitrovica bila ratom do pepela uništena i svaki put se ponovo iz tog pepela uzdizala još jača i još bolja. Ratna razaranje Drugog svetskog rata i zločina NDH i Vermahta još uvek ostavljaju tugu za izgubljenim životima ali izazivaju i jezu, bol, prkos u svakome kome su sloboda i mir osnovni principi življenja. Svi mi, državljani Republike Srbije smo mogli da osetimo gorak ukus rata i agresije zato naša Vlada vodi danas mirnodopsku i dobrosusedsku politiku kojoj se i mi kao lokalna samouprava bezrezervno pridružujemo i podržavamo je. Zahvaljujući antifašističkom otporu i danas živimo u slobodi ali ono na šta smo navikli kao normalan život ponovo se našalo u neočekivanim ograničenjima izazvanim kovidom 19. Neophodno je da budemo strpljivi i staloženi i važno je da štitimo jedni druge i da brinemo jedni o drugima, a paradoksalno je to što ćemo to najbolje raditi tako što ćemo biti na distanci. Posle poremećenog načina života, bez obzira da li su ga izazvali ratovi ili epidemije, put do normalnog života je dugačak i mukotrpan. Mi moramo da sledimo put istrajnosti kakvim su koračali naši borci. Svim Mitrovčanima čestitam Dan oslobođenja grada, a našim borcima veliko hvala i slava im, rekla je gradonačelnica Svetlana Milovanović.

U znak sećanja na dan kada je u petodnevnim borbama 16. divizija uz pomoć Crvene armije oslobodila grad, kod mitrovačke Železničke stanice svojvremeno je podignut Spomenik oslobodiocima i svim žrtvama koji je i obnovljen prošle godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *