OD POČETKA EPIDEMIJE DO DANAS U OPŠTOJ BOLNICI LEČENO PREKO 2.500 OBOLELIH OD KORONA VIRUSA I URAĐENO BLIZU 10.300 DIJAGNOSTIČKIH PREGLEDA

Gradske vesti

U mitrovačkoj Opštoj bolnici održana je konferencija za medije na kojoj je direktor dr Živko Vrcelj govorio o rezultatima rada ustanove u odlazećoj 2020. godini, sa svim aktuelnostima koje su pratile taj rad.

Direktor mitrovačke bolnice dr Živko Vrcelj je najpre podsetio da ustanova obavlja zdravstvenu delatnost sa osnovnim ciljem da ostvari najviši mogući nivo očuvanja i unapređenja zdravlja građana sa područja Sremskog okruga, ali i svih drugih obolelih koji ovde potraže medicinsku pomoć.

– Ova godina je, gotovo cela, bila posvećena organizaciji sistema rada u uslovima epidemije korona virusom, sa kojim se još uvek borimo i svakodnevno nalazimo načine i mogućnosti da spremni odgovorimo na izazov koji je nepoznananica svuda u svetu. Od početka epidemije do danas u našoj ustanovi lečeno preko 2.500 obolelih od korona virusa i urađeno blizu 10.300 dijagnostičkih pregleda – istakao je dr Vrcelj.

Zahvaljujući državnom vrhu, resoronom ministarstvu, Pokrajinskoj vladi i Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo, kao i našim saradnicima u lokalnoj samoupravi, domovima zdravlja, Zavodu za javno zdravlje Sremska Mitrovica za sada mitrovačka bolnica dobro funkcioniše u smislu smeštajnih kapaciteta, broju respiratora i drugih medicinskih aparta i opreme i naravno kadrovskom pitanju.

– Nama je od ogromne pomoći bio resorni Pokrajinski sekretrijat jer smo uvek, u zavisnosti od potreba imali dovoljno zaštitne medicinske opreme od maski, vizira, skafandera, do sredstava za dezinfekciju. Zaposleni daju svoj maksimum u borbi za čuvanje zdravlja i života pacijenata obolelih od korona virusa i ovom prilikom im upućujem ogromnu zahvalnost, naročito onima koji rade predano, savesno i uvek u skladu sa Hipokratovom zakletvom – naglašava dr Vrcelj.

Bolnica je u ovoj godini imala veliki broj značajnih donacija: sedam mobilnih respiratora, pet kliničkih respiratora dobijenih posredstvom Ministarstva zdravlja i RFZO-a, zatim video laringoskop, pacijent monitore i 13 aspiratora, vagu sa visinometrom za pedijatriju, više stotina hirurških bluza i pantalona, kao i antidekubitalne dušeke, pulsne oksimetre i druge važne aparate i opremu, doniranih od strane Grada Sremska Mitrovica, kao i gradskih privrednika i udruženja. Direktor mitrovačke bolnice zahvalio se i svim drugim brojnim donatorima, od društveno odgovornih subjekata do privatnih lica, čija pomoć nam znači i uvek je dobrodošla.

Imajući u vidu da mitrovačkoj bolnici gravitira svo stanovništvo regiona Srema i da se iz sedam domova zdravlja pacijenti upućuju na specijalističke preglede i lečenje, a da bi se na vreme i najtačnije odgovorilo na potrebe korisnika zdravstvene zaštite, i u ovoj godini učinjen je pomak kada je reč o ulaganjima u opremu i aparaturu.

– Na osnovu dodeljenih sredstava po osnovu ugovora o finansiranju opremanja zdravstvenih ustanova sa Pokrajinskim sekretarijatom za zdravstvo sprovedeni su postupci javnih nabavki i nabavljena je sledeća oprema: endoskopski stub – gastroskop u vrednosti od 15,5 miliona dinara, zamenjena je telefonska centrala u vrednosti od 2,4 miliona dinara, a kada je reč o infrastrukturnim radovima urađeno je proširenje razvodne mreže kiseonika u hirurškom bloku, vrednosti blizu od 9,5 miliona dinara. Po istom osnovu u toku je sprovođenje javne nabavke za video-laringoskop (1,5 miliona dinara) i RTG cev za rendgen (3,1 miliona dinara) – iznosi dr Živko Vrcelj.

Ono što će biti prioritet za sledeću godinu, kada je reč o nabavci opreme, je pre svega ultrazvučni aparat za radiologiju, mobilni rentgen aparat, veš mašine, blateksi..

Najavljena rekonstrukcija i adaptacija Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici, koja podrazumeva zanavljanje enterijara i građevinske radove od poda do plafona, sačekaće sledeću godinu. Reč je o velikom i značajnom projektu koji sprovodi republička Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, posredstvom lokalne samouprave, čija će realizacija doprineti stvaranju energetski efikasne i funkcionalne celine. Vrednost radova je blizu milijardu dinara.

– Trend odlaska medicinskih sestara i tehničara u inostranstvo, nastavljen je i ove godine i ne prati samo Srbiju, nego i gotovo sve zemlje regiona, i mi se nadamo da će kontinuirano povećanje plata medicinskim radnicima i lekarima doprineti da stopa odlaska iskusnih radnika bude niža. U kadrovskom smislu, prema našim potrebama, a po osnovu konkursa Ministarstva zdravlja, u 2020. godini, stalni radni odnos zasnovalo je ukupno 59 radnika: osam lekara, 38 medicinskih sestara/tehničara i 13 nemedicinskih radnika. U toku je konkurs za prijem na neodređeno za 21 radnika: pet lekara, 12 medicinskih sestara/tehničara, i četiri nemedicinska radnika (spremičace i radnici u tehničkoj službi). Krajem prošlog meseca, našu ustanovu posetio je Tim spoljašnjih ocenjivača Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije, koji je sproveo sveobuhvatnu proveru usklađenosti rada naše bolnice sa standardima za akreditaciju, uvidom u rad ustanove, pregledom dokumentacije i planom za unapređenje kvaliteta rada, u cilju utvrđivanja načina na koji jedna ustanova održava utvrđeni nivo kvaliteta, a na osnovu kojeg je i stekla sertifikat o akreditaciji na maksimalnih sedam godina. U zvaničnom dopisu nakon posete, stoji da rukovodstvo naše bolnice zaslužuje sve pohvale u angažmanu tokom novonastale epidemiološke situacije, a sprovođenjem procedura, uvođenjem novih i poštovanjem svih protivepidemijskih mera, u potpunosti prati kvalitet i pruža bezbednost kako pacijentima tako i zaposlenima. Opšti je utisak da je u našoj ustanovi unapređen nivo rada u mnogim oblastima sa ciljem postizanja boljih rezultata i tokom aktuelne epidemiološke situacije – istakao je dr Vrcelj.

I u sledećoj godini, Opštu bolnicu očekuju veliki izazovi, pogotovo kada je reč o borbi protiv korona virusa. Svi zaposleni u bolnici, verujemo, nastaviće da svakodnevno ulažu maksimum napora u obavljanju svojih redovnih obaveza, a rukovodstvo da obezbedi najbolju moguću potporu za nesmetan i kvalitetan rad, u cilju očuvanja zdravlja i izlečenja obolelih.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *