I PORED EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJE ODRŽAN FESTIVAL BESEDNIŠTVA

Gradske vesti

U nedelju, 13. decembra održao se XXIX Festival besedništva „SIRMIUM LUX VERBI – SIRMIJUM SVETLOST REČI“, u organizaciji Ustanove za negovanje kulture „Srem“ u saradnji sa Muzejom Srema.

U skladu sa postojećom situacijom, članovi Odbora Festivala doneli su odluku da se u finalu takmiči ograničen broj besednika, bez prethodno organizovanog polufinala, a koji su pozvani lično ili preko svojih mentora, a u ime institucija koje zastupaju, po izboru organizatora Festivala.

Za Festival se prijavilo 10 besednika, koji su nastupali u tri kategorije: autorska beseda, interpretacija i improvizacija (Ex tempore). Prijavljeni takmičari zastupali su sledeće institucije: Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu, Pravni fakultet Univerziteta u Novom Sadu, Fakultet Union u Beogradu, Nušić fondacija, Fakultet umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Zvečanu i Dramsko-recitatorski studio kulturnog centra Vrbas. Takmičare je ocenjivalo Besedničko sudsko veće: Predsednik Veća Olivera Jelkić, advokat i književnik iz Beograda, Andrijana Videnović, dramski umetnik iz Beograda i mr Zoran Levajac, advokat iz Sremske Mitrovice.

Najbolji među leporečjem obdarenima, bili su, u autorskoj besedi: prvo  mesto pripalo je Kristini Omerović – Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu, drugi je bio Janko Balšić – Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu, a treća Olivera Cvijetić – Pravni fakultet Univerziteta u Novom Sadu. U kategoriji interpretacija, najbolji je bio Nikola Stanković – Fakultet umetnosti u Prištini, drugi Avram Cvetković – Fakultet umetnosti u Prištini i treća Jovana Radović – Kulturni centar Vrbas. U kategoriji ex tempore, trijumfovala je Jovana Marjanović – Nušić fondacija, dok je druga bila Andreja Bošković sa Univerziteta Union u Beogradu. Nagradu Advokatske kancelarije „Levajac“ osvojio je Avram Cvetković – Fakultet umetnosti u Prištini, a Advokatske kancelarije „Jelkić“ Kristina Omerović – Pravni fakultet u Beogradu. Nagrade Odbora Festivala dobili su Nikola Vukadinov – Kulturni centar Vrbas i Nataša Vignjević – Kulturni centar Vrbas.

Pokrovitelji Festivala su: Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i Grad Sremska Mitrovica. Prijatelji Festivala su Advokatska kancelarija Jelkić iz Beograda i Advokatska kancelarija Levajac iz Sremske Mitrovice, kao i mitrovački slikari Olga Perunović, Verica Roljić Kovačić i Borko Golić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *