GLAVNOM I ODGOVORNOM UREDNIKU SREMSKIH NOVINA NAGRADA „DIMITRIJE DAVIDOVIĆ“

Zabava

Udruženje novinara Srbije (UNS) dodelilo je novinarske nagrade za 2020. godinu. Kako je saopšteno iz ovog udruženja, nagradu za uređivanje „Dimitrije Davidović” dobio je glavni i odgovorni urednik „Sremskih novina“ Živan Negovanović, koji je poslednju deceniju urednik ovog regionalnog nedeljnika iz Sremske Mitrovice.

„U ovim vremenima, sve češćeg nepoštovanja novinarskog kodeksa i elementarne kulture ponašanja u informisanju, ‘Sremske novine’ koje uređuje Negovanović su pravi primer kako se jedno glasilo obraća čitalačkoj publici“, stoji u predlogu za nagradu.

Žiri je jednoglasno odlučio da Nagradu za životno delo dodeli novinaru Dragutinu Backu Gregoriću. U predlogu za nagradu navodi se da je Dragutin Backo Gregorić novinarstvom počeo da se bavi šezdesetih godina prošlog veka u listu „Beogradska nedelja“, iz koga su potekla mnoga poznata beogradska novinarska imena.

Posle ukidanja lista, piše u predlogu, obreo se u „Ilustrovanoj politici“ a posle devet godina prelazi u časopis „Viva“, posvećenom medicini, na mesto glavnog i odgovornog urednika.

„Ugled ‘Vive’ je rastao i objavljivanjem emisija o najnovijim događajima medicine ne samo kod nas, već i u svetu koje je pripremao i vodio Backo na televiziji ‘Politika’ u udarnim terminima“, stoji u predlogu za nagradu, u kojem se dodaje da Gregorić 2003. godine, kada je televizija „Politika“ prestala da se emituje, prelazi na televiziju SOS, u kojoj radi do danas.

Nagradu „Bogdan Tirnanić“ za komentar/kolumnu dobio je kolumnista lista „Večernje novosti“ Filip Rodić. U predlogu se navodi da se dobitnik ove nagrade UNS-a „ne krije iza standardnih floskula i ne služi opšte prihvaćenim i svagde prisutnim klišeima.“

„Filipov glas je važan jer dolazi iz nekadašnjeg nepomirljivog antimiloševićevskog tabora, ali se ne utapa u gomilu koja sve što se dešava nastavlja da gleda u starom ključu po kom je Milošević bio zao, a zapadne sile i njihovi domaći pomagači na strani svetla, dobra i pravde“, stoji u predlogu za nagradu.

Dobitnica nagrade „Laza Kostić” za vest je dopisnica „Danasa“ iz Niša Zorica Miladinović. Novinarka je, piše u predlogu za nagradu, bila među prvim novinarima u Srbiji koji su „sistematski ukazivali na prikrivanje tačnih podataka o umrlim, pozitivnim i testiranim kovid pacijentima“. Ekskluzivo je izvestila o zaključku Vlade Srbije kojim se centralizuje informisanje o epidemiji koronavirusa i pre nego što je on objavljen na sajtu Vlade.

Nagradu „Laza Kostić“ za izveštaj dobile su novinarke RTS-a Ana Stamenković i Ivana Božović. Ove novinarke su, piše u predlogu, poslednjih deset meseci svakodnevno na liniji fronta, prenoseći građanima informacije bitne za njihovo zdravlje. „Zahvaljujući Aninom i Ivaninom izveštavanju, građani su imali precizne informacije u svakom trenutku, a poverenje u njihov rad svakodnevno je bilo vidljivo, ne samo u programu RTS-a, već i svuda gde su izveštavale“, navodi se u predlogu.

Nagrada „Laza Kostić” za reportažu pripala je dopisnici „Večernjih novosti“ iz Niša Jeleni Ćosin za novinsku reportažu „Krvave srpske košulje još na Košarama“. U predlogu za nagradu navodi se da je reportaži prethodio podvig ove novinarke, koja je zahvaljujući svojim novinarskim kontaktima, uspela da stigne do karaule Košare što je, pre nje, od 1999. godine, samo jednom kolegi pošlo za rukom.

Dobitnik Nagrade „Laza Kostić“ u kategoriji fotografija i televizijski snimak je fotoreporter Rojtersa Marko Đurica za seriju ovogodišnjih fotografija sa naročitim osvrtom na prikaz pandemije u Srbiji.

Karikaturisti NIN-a Jugoslavu Vlahoviću pripala je Nagrada „Laza Kostić“ u kategoriji karikatura i novinarska satira. „Legendarni ilustrator i karikaturista Vlahović, iz broja u broj već četiri i po decenije svojim ilustracijama obogaćuje sadržaj najstarijeg nedeljnika na Balkanu“, piše u predlogu.

Zlatna povelja, nagrada koja se dodeljuje za dugogodišnji rad i doprinos novinarstvu i razvoj novinarske organizacije, posthumno je dodeljena jednom od osnivača i vlasnika i dugogodišnjem direktoru lista „Danas“ Dušanu Mitroviću.

Dobitnici specijalnih priznanja UNS-a su novinar RTS-a Stevan Kostić i dopisnik Sputnjika iz Podgorice Nebojša Popović.

Članovi žirija bili su Vladimir Radomirović, Dragana Pejović, Eržika Pap Reljin, Anica Telesković, Mirjana Čvorić Gubelić, Slobodan Ćirić, Branko Veselinović, Zoran Šaponjić, Goranka Matić i Dalibor Žarić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *