OSIGURANJE POLJOPRIVREDE ISPLATIVO UZ REPUBLIČKE I SUBVENCIJE LOKALNE SAMOUPRAVE

Poljoprivreda

Sve više poljoprivrednih proizvođača u Srbiji shvata neophodnost osiguranja svoje proizvodnje, i osiguranje ne doživljava kao trošak, već kao ulaganje, zaključeno je tokom obilaska mitrovačkih poljoprivrednika od strane Udruženja novinara za poljoprivredu Agropress, kompanije Dunav osiguranje i predstavnika lokalne samouprave.

Miloš Kevilj, iz sela Divoš, čije se domaćinstvo bavi ratarskom proizvodnjom na preko 250 hektara, sa osiguranjem je počeo 2013. godine.

– Skoro svake godine budu štete na nekom delu. Bile su i do 30, 40 odsto, tako da nam se osiguranje isplatilo svake godine – kaže Kevilj, i dodaje da se u njegovom selu poslednjih godina sve više proizvođača uključuje u osiguranje, pa je pre desetak godina jedva dva-tri čoveka osiguravalo useve, a sada je u osiguranje uključeno sigurno oko 30 do 40 njih.

Tihomir Bojanić iz Čalme, poljoprivredom se aktivno bavi  oko 35 godina i to najviše povrtarstvom i uzgojem paradajza, kao i voćarstvom.

Ima 7000 stabala krušaka, a pod paradajzom obično ima pet jutara zemlje. To je po njegovim rečima puno i bila bi velika šteta da mu to strada, zato je među prvima u selu počeo da osigurava proizvodnju. Mladi proizvođači prema njegovim rečima treba da osiguraju zasade, da bi mogli mirno da spavaju.

Objašnjavajući šta lokalna samouprava sa svoje strane radi na pomoći proizvođačima u ovoj oblasti, zamenik gradonačelnice Sremske Mitrovice, Petar Samardžić,  kaže da je Grad Sremska Mitrovica preko lokalne Agencije za ruralni razvoj ove godine realizovala meru upravo u oblasti osiguranja stoke i useva. Radi se o subvencionisanju dela plaćene premije osiguranja i to od 20 odsto kod osiguranja umatičenih grla stoke i osiguranja ratarskih useva, odnosno 10 odsto kod osiguranja u oblasti povrtarstva, voćarstva i vinogradarstva. Maksimalan iznos podsticaja po jednom zahtevu iznosio je 20.000 dinara, za šta je ukupno bilo opredeljeno pet miliona dinara.  Samardžić ističe da je pristiglo oko 300 zahteva, da će svi zahtevi biti odobreni i da se početkom naredne godine očekuju prve isplate ovih podsticaja. Ono što je značajno za ovu meru jeste da potpuno kumulativno može da se koristi sa merama koje se ovoj oblasti realizuju na ostalim nivoima vlasti, odnosno može da se sabira i kombinuje sa merom koju u oblasti osiguranja sprovodi Ministarstvo poljoprivrede.

– Sa osiguravajućim društvima smo godinama unazad imali dobru saradnju u oblasti zimskih prezentacija i predavanja, posebno oko osiguranja stoke, voćarstva i povrtarstva, a sa tim ćemo nastaviti i ubuduće – rekao je Samardžić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *