U MUZEJU VOJVODINE U TOKU IZLOŽBA „SIMBOLI DRŽAVNOSTI NA ETNOLOŠKIM PREDMETIMA“

Kultura

Povodom Dana državnosti u malom izložbenom salonu Muzeja Vojvodine, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević otvorila je izložbu „Simboli državnosti na etnološkim predmetima“, autorke Ljiljane Trifunović.

– Od 1870. godine, do početka Drugog svetskog rata, na ovim prostorima bile su u vlasti neke druge države, pre svega Austrougarska monarhija i strogo je bilo zabranjeno isticanje simbola srpstva, a žene tkalje i vezilje, kao i drvorezbari su našli načina da to negde ipak utkaju i ostave nam trajan zapis svog rodoljublja – rekla je sekretar Milošević i dodala da svaka zastava i svaki grb, pre svega, prenose poruku o postojanju zajednice i pripadnosti ljudi.

Miloševićeva je apostrofirala da su pred nama poruke istorije, tradicije i identiteta jednog naroda, srpskog naroda, čija trobojka nosi posebnu simboliku i kroz boje koje je krase.

Podsetimo se, naglasila je ona, da crvena boja jeste simbol snage i revolucionarnosti, plava slobode i istinoljublja, dok je bela simbol mira, ponosa i dobrote. Kako tada, tako i danas ti simboli jesu i identitet našeg naroda i zato se zahvaljujem svima na sjajnoj izložbi, koja je na pravi način prikazala kako se čuva od zaborava, kako se čuva poreklo jednog naroda i kako se sa ponosom i hrabrošću tka zastava i grb.

Ispred Muzeja Vojvodine pozdravne reči uputila je direktorica mr Tijana Stanković Pešterac, koja je rekla da su ovde predstavljeni predmeti iz zbirki Etnološkog odeljenja Muzeja.

Autorka izložbe Ljiljana Trifunović se ovom prilikom zahvalila svima na podršci i rekla da iako je isticanje nacionalnih obeležja u pomenutom periodu bilo rizično, na osnovu izloženog materijala vidimo da su tkalje, vezilje i drvorezbari, ipak svoje rodoljublje pretočili u koristan i upotrebljiv predmet, predmet koji je bio veoma važan u životu ondašnje čovekove zajednice, a tu vrednost možete samo da zamislite, ako se vratite u to njihovo vreme.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *